Haarlem komt met vuurwerkverbod in heel de stad voor komende jaarwisseling

PvdA, GroenLinks, Actiepartij, ChristenUnie en CDA stemden voor het totaalverbod.

PvdA, GroenLinks, Actiepartij, ChristenUnie en CDA stemden voor het totaalverbod.© Foto ANP

Linda Gottmer
Haarlem

Komende jaarwisseling is het afsteken van vuurwerk verboden in heel Haarlem. Dit is donderdagavond tijdens de gemeenteraadvergadering besloten.

Eigenlijk was het plan om een vuurverwerkverbod in te voeren met daarop uitzonderingen van enkele plekken in de stad. Maar hier waren de PvdA en GroenLinks het niet mee eens.

De twee partijen dienden daarom een amendement in voor een ’puur en zuiver totaalverbod zonder uitzonderingen’. Hiermee wordt het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling voor iedere Haarlemmer verboden. Het voorstel is door een meerderheid in de gemeenteraad gesteund.

Einde aan letsel

„Hiermee moet een einde worden gemaakt aan alle ellende tijdens de jaarwisseling”, licht Isabelle Wisse van de PvdA toe. „Zoals letsel ten gevolge van vuurwerk, agressie tegen hulpverleners, schade aan de openbare ruimte en lucht- en bodemvervuiling.”

Het verbod op consumentenvuurwerk zal worden opgenomen in de Haarlemse APV (Algemene Plaatselijke Verordening), hierin staat de regelgeving die in de gemeente geldt op het gebied van openbare orde en veiligheid. Mensen die tijdens de jaarwisseling toch vuurwerk afsteken in Haarlem, kunnen een boete van 250 euro verwachten.

Het totale vuurwerkverbod in Haarlem hing al langer in de lucht. Op 25 juni 2020 nam de Haarlemse gemeenteraad al een motie aan waarin werd gevraagd om het afsteken van consumentenvuurwerk overal in de stad te verbieden.

Handhaving

VVD en D66 zijn tegen het lokale vuurverkverbod. Zij zien er meer heil in mee te gaan met de landelijke regelgeving. Daarbij is D66 bang dat een totaalverbod door een tekort aan handhavers tot discriminatie zal leiden: „Dan wordt er op de huisvader die in zijn tuin in het Ramplaankwartier wat potten vuurwerk afsteekt, niet gehandhaafd, maar wel op de jongen die het voor zijn flat in Schalkwijk doet”, zegt Thessa van der Windt (D66).

Burgemeester Jos Wienen: „We hebben inderdaad al eens gezegd dat het lastig gaat worden een totaalverbod goed te handhaven, gekeken naar de politiecapaciteit. Tegelijkertijd zien wij ook dat er vanuit burgers steeds meer vraag naar is. Dus nu moeten we samen een weg vinden.”

PvdA, GroenLinks, Actiepartij, ChristenUnie en CDA stemden voor het totaalverbod.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.