Taliban vragen internationale gemeenschap om hulp

ANP Producties | Bron: ANP

Een woordvoerder van de Taliban in de stad Kunduz in het noorden van Afghanistan heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om meer hulp te geven aan het land. De Taliban zouden hulp "ten zeerste verwelkomen", zei hij waarna hij ook benadrukte dat de islamitische heersers van het land geen terroristen zijn.

Woordvoerder Matiullah Ruhani zei dat de hulp de vorm kan aannemen van investeringen, wederopbouwprojecten "of elke vorm van humanitaire steun voor de regering of de burgers van Afghanistan". De Taliban zouden hulp "ten zeerste verwelkomen", voegde hij er nog aan toe.

De Taliban veroverden Kunduz vorige maand. Daarna volgde een snelle opmars en kreeg de beweging uiteindelijk het hele land onder controle. De laatste Amerikaanse troepen verlieten Afghanistan eind augustus, waarmee een einde kwam aan een militaire missie die bijna twee decennia had geduurd.

Ruhani bekritiseerde de internationale gemeenschap voor het steunen van de in zijn ogen "corrupte regering" in Afghanistan die de afgelopen 20 jaar regeerde. "De Taliban hebben vrede gebracht in Afghanistan", zei hij.

Regeringen in de hele wereld beraden zich over de beste manier om met de Taliban om te gaan. De machthebbers hebben een slechte staat van dienst op gebied van de mensenrechten, wat alom zorgt voor twijfel bij mogelijke donoren. Uit het land komen sinds de machtsovername weer berichten dat vrouwen en meisjes uit het openbare leven en van scholen geweerd worden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.