Duizenden mensen ruimen zwerfvuil op tijdens World Cleanup Day

ANP Producties | Bron: ANP

Duizenden vrijwilligers, natuurorganisaties en bedrijven zijn zaterdag de straat en het water op gegaan om zwerfvuil op te ruimen in het kader van World Cleanup Day. Wereldwijd waren in 181 landen opruimacties. In Nederland waren meer dan 1560 acties georganiseerd. Vooraf werd geschat dat er zo'n 40.000 mensen mee zouden komen doen.

Een woordvoerster van de organisatie in Nederland kan aan het einde van de dag niet precies zeggen hoeveel er is opgeruimd, maar uit het hele land krijgt ze berichten binnen over de 'score': Noordwijk 10 kilo zwerfvuil, Scheveningen ongeveer 13 kilo. In Geldermalsen visten vrijwilligers een tv en een fiets uit het water en op foto's die ze krijgt van deelnemers is te zien om wat voor vuilnis het gaat: tennisballen, plastic verpakkingen, koffiebekers, ballonnen, blikjes, flesjes, sigarettenpakjes, plastic bakjes van afhaalmaaltijden, doppen en verpakkingsmateriaal van snoepgoed. In Alkmaar waren 26 acties en werd in totaal 260 kilo vuilnis gevonden.

In Amsterdam gingen mensen de grachten op met sups, een soort surfplanken. Die actie werd afgetrapt door radio-dj en ambassadeur van de Plastic Soup Foundation Sander Hoogendoorn. De dj trok in een boot, samen met vrijwilligers en mensen van de organisatie op sups, vanaf het Westerdok door onder meer de Prinsengracht en Brouwersgracht. Onderweg werd afval opgeruimd. Uit de grachten werd in een uur tijd al genoeg afval gehaald om zes vuilniszakken te kunnen vullen, aldus Marja Hollander, projectleider World Cleanup Day NL.

In Limburg maakten duizenden vrijwilligers met bedrijven en (natuur-) organisaties de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij. Na de overstroming was er al veel opgeruimd in Limburg, maar nu was de opkomst van vrijwilligers alsnog boven verwachting hoog, zo meldt de organisatie aldaar. Ook de waterschappen deden mee.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.