We kopen onze elektrische producten milieubewust, maar liever niet te duur

Vooral jongeren accepteren een hogere prijs.

Vooral jongeren accepteren een hogere prijs.© Foto HH/AFP

Van onze verslaggever

Maar liefst 87 procent van de Nederlanders let bij de aankoop van elektrische apparaten op duurzaamheid – meer dan een derde (35 procent) zegt dit zelfs te doen bij elke aankoop, zo blijkt uit recent onderzoek door het internationale onderzoeksinstituut OnePoll in opdracht van reichelt elektronik.

In principe zijn Nederlanders zelfs bereid een hogere prijs te betalen voor een duurzamer product – gemiddeld 6,9 procent meer. Het maakt nauwelijks uit of het om een mobiele telefoon, een wasmachine of een printer gaat. Voor een product in het prijssegment tot 300 euro komt dit neer op een toeslag van een kleine 21 euro. Voor bedrijven is het dan ook duidelijk dat de bereidheid om meer geld uit te geven aan duurzamere producten er wel is, maar slechts in beperkte mate.

Opvallend is ook dat jongeren duidelijk meer bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor duurzame producten dan ouderen. De leeftijdsgroep 18-24 jaar zou een gemiddelde toeslag van 10,5 procent betalen, terwijl de leeftijdsgroep 55+ slechts 4 procent zou accepteren. Naast de aanschaf van nieuwe duurzame producten is die van tweedehands producten een goed alternatief om een steentje bij te dragen. In hun zoektocht naar de beste deal heeft meer dan de helft van alle Nederlanders (53 procent) al gekozen voor een tweedehands product.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.