De familie Deen groeit uit tot een vastgoedmagnaat na de verkoop van de winkelactiviteiten. Deal met Albert Heijn, Vomar en Dekamarkt levert Deen 23 winkelpanden op

Het pand in Voorschoten is onderdeel van de overnamedeal.© foto taco van der eb

Leonie Groen
Zaandam/Hoorn

De familie Deen wordt een vastgoedreus. De familie sleept 23 winkelpanden uit de deal met Albert Heijn.

Boven sommige winkels zitten ook nog appartementen en kleinere winkels. Het zijn Albert Heijn-winkels in onder andere Voorschoten, Zoetermeer, Den Haag, Amsterdam, Bussum, Hilversum, Heiloo, Hoogkarspel. Albert Heijn zal ze terug huren van Deen. Het is de prijs die moederbedrijf Ahold Delhaize van Albert Heijn betaalt voor de overname van 38 winkels van Deen.

Om dit mogelijk te maken richt Ahold Real Estate & Construction in mei van dit jaar in Zaandam een nieuwe bv op: Baetland Vastgoed Exploitatie b.v. De naam verwijst naar Baadland, een kunstmatig schiereiland dat ooit is aangelegd om de stad Hoorn af te schermen van de Zuiderzee. Hoorn is de thuisbasis van de familie Deen. Ahold Delhaize Nederland b.v. treedt aan als bestuurder.

Voorbereidingen

Aan de kant van Deen worden ook voorbereidingen getroffen.

Op 12 september (afgelopen zondag) is de grote dag. Alle Deen-winkels sluiten vroeger in verband met de overname. Achter de schermen zijn de directies van de vier betrokken supermarktketens, de financiële medewerkers en de banken hard aan het werk. Die dag wordt de deal ’geclosed’, zoals dat officieel heet in de financiële wereld.

Het is spannend. Want nu gaat het gebeuren: Ahold Delhaize Nederland b.v. stapt terug uit de eerder zelf opgerichte b.v. De plek wordt ingenomen door Deen Vastgoed b.v. van Fons Deen. Later zal Fons’ b.v. enig aandeelhouder worden. En dus eigenaar van alles wat erin ondergebracht wordt: 265 objecten (winkels en kleiner ’spul’ erboven en erom heen).

Dat gebeurt in de dagen nadat de deal rond is.

Fons Deen houdt overigens ook van de naam Baetland. Hij wijzigt de namen van twee van zijn b.v.’s in Baetland Vastgoed b.v. Mark Luiken treedt in dienst als gevolmachtigde. Hij heeft gewerkt voor Deen. Was concerncontroller. Ondertussen is Jan van Rhienen, de schoonzoon van Fons, van het toneel ,,Die werkt niet meer bij ons. Die doet het vastgoed niet meer”, aldus een woordvoerster van Deen.

Aandelentransactie

Volgens kenners van de markt is hier sprake van een aandelentransactie. Die levert meer belastingvoordeel op dan een verkoop van 23 afzonderlijke winkelpanden en toegevoegd vastgoed als appartementen en kleinere winkels.

Vrijdagochtend 17 september is ook nog te zien dat er bijna twee miljoen euro (1.847.375 euro) in Baetland Vastgoed b.v. wordt gestort. De familie Deen was al een vastgoedreus, als eigenaar van appartementen en vijftig winkelpanden die niet overgaan naar Albert Heijn, Vomar en Dekamarkt. Deen verhuurt de winkelpanden nu aan hen. Met deze deal is Deen helemaal een vastgoedtycoon.

De vier supermarktketens willen niets los over de deal. Ze zeggen dat Deen de winkels hen vooral gunde vanwege het behoud van de werkgelegenheid.

Lees meer: AH en Jumbo: de grote clash. Niet Jumbo maar Albert Heijn krijgt Deen, samen met Vomar en Dekamarkt, maar moet er goed voor betalen

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.