Joris betwijfelt of Uitgeesters inderdaad de zwaarste drinkers zijn, want ja: het komt van de GGD... | Column

Joris Brussel.

Joris Brussel.© archieffoto

Joris Brussel
IJmond

Afgelopen week bracht GGD Kennemerland de gezondheidsmeter naar buiten. Het viel me op dat er in Uitgeest meer forse drinkers wonen dan elders in de IJmond. Ik vermoed dat dat niet betekent dat er meer alcoholisten en zware drinkers in Uitgeest wonen dan elders.

Het bewijst waarschijnlijk eerder dat men in Uitgeest het eerlijkst heeft geantwoord. Want ik geloof wel dat er behoorlijk drankgebruik is in de buurt, maar niet alleen in Uitgeest (hoe leuk de Uitgeestse feestweek ook is). Daarnaast vraag ik me af hoe geloofwaardig deze gezondheidsmonitor is. Het initiatief komt immers van GGD Kennemerland. U weet wel, die organisatie die in opdracht van haar directeur de naam van Tata Steel uit een onderzoeksrapport liet schrappen. Om te voorkomen dat de staalfabriek gelinkt kon worden aan het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk.

Inmiddels is de enorme druk op Tata Steel niet meer te houden. Mede dankzij het gezondheidsonderzoek dat de RIVM begin september naar buiten bracht over de schadelijke gevolgen van de uitstoot van Tata op de gezondheid van omwonenden. Het lijkt wel alsof de conclusies ons de GGD-doofpot even laten vergeten. Maar nu ligt er wel een gezondheidsrapport vanuit dezelfde GGD waarin staat dat in Heemskerk en Beverwijk meer mensen overgewicht hebben dan Uitgeesters en Velsenaren. Maar hoe weet ik dat dat wat zegt over de leefpatronen van Heemskerkers en Beverwijkers? Wellicht was het verband tussen een groot hoeveelheid Beverwijkers met longkanker en het feit dat er veel mensen roken in Beverwijk inderdaad waar. En wellicht zijn veel Beverwijkers na deze constatering massaal gestopt met roken en tijdens het afkicken behoorlijk aangekomen? Onwaarschijnlijk? Waarschijnlijk net zo onwaarschijnlijk als de kans dat het aantal forse drinkers in Uitgeest veel hoger ligt dan in andere gemeentes.

Dronken mensen spreken natuurlijk wel de waarheid. Daarom hoop ik dat GGD Kennemerland-directeur Bert van de Velden een paar borrels heeft genomen voor de publicatie van de gezondheidsmeter. Want voor mij is de geloofwaardigheid van de GGD behoorlijk in rook op gegaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.