Facebook verwijdert accounts tegenstanders Duits coronabeleid

ANP Producties | Bron: ANP

Facebook heeft een serie accounts verwijderd van mensen rond de Duitse beweging 'Querdenken' die zich tegen het coronabeleid in Duitsland keert. Het Amerikaanse socialemediabedrijf kondigde aan harder op te treden tegen gebruikers die het platform of de maatschappij schade kunnen toebrengen. De accounts van Querdenken zelf blijven in stand.

Het gaat vaak om netwerken van gebruikers die het beleid van Facebook systematisch schenden, aldus een woordvoerder. Er zou onder meer sprake zijn van desinformatie rond gezondheid en aanzetten tot geweld. Het aantal verwijderde accounts op Facebook en Instagram is kleiner dan 150.

De aangescherpte aanpak kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop politieke en sociale bewegingen Facebook kunnen inzetten voor hun zaak. Teams van het bedrijf zijn sinds een paar maanden bezig "gecoördineerde sociale schade" als gevolg van posts op het platform in kaart te brengen.

De Querdenken-beweging, bestaande uit uiterst rechtse activisten, virussceptici en tegenstanders van vaccinatie, verzet zich sinds vorig jaar zomer tegen vrijheidsbeperkende maatregelen die het coronavirus moeten indammen. In Berlijn en andere steden hebben aanhangers geregeld gedemonstreerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.