Ondanks 34 nederlagen op rij bleven softbalsters Hoofddorp Pioniers trouw twee keer in de week trainen

De softbalsters van Hoofddorp Pioniers degradeerden afgelopen weekeinde.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Hoofddorp

Het softbalteam van Hoofddorp Pioniers verdient een grote buiging van softballend Nederland.

Waarom? Omdat de meiden van coach Berend Mannessen 34 opeenvolgende nederlagen hebben geslikt waarin 429 runs werden geïncasseerd. Slecht 26 keer kon er worden gejuicht omdat er een speelster over de thuisplaat stoof. Als je dan gewoon twee keer in de week blijft trainen om je huid ook in wedstrijd nummer 35 duur te verkopen, dan heb je recht op diep respect.

Versterkingen

Het vertrek van een aantal bepalende speelsters in combinatie met het coronavirus dat versterkingen uit de Verenigde Staten in de weg stond, zorgden ervoor dat Hoofddorp Pioniers voor het tweede jaar op rij een uitermate lastig seizoen te wachten stond.

Toen na een stroeve start ’keldergenoten’ Amsterdam Pirates en Onze Gezellen hun punten begonnen te pakken, werd duidelijk dat voor Hoofddorp een degradatie naar de eerste klasse onafwendbaar was. Die was vorige week een feit.

Zaterdag na zaterdag werden de dubbels verloren. Vaak in een wip en met grote cijfers. Toch weigert coach Mannessen te spreken van een verloren jaar. „Zeker niet. De teamspirit is altijd goed gebleven. Onderweg is er slechts één speelster afgehaakt. En dat had niets met de slechte resultaten te maken. Dit team heeft leren verliezen. En dat bedoel ik absoluut niet cynisch. Winnen kan iedereen. Maar ook na de zoveelste nederlaag bleef de motivatie groot. Altijd en overal. Ook bij mij.”

Wederopbouw

Volgend seizoen staat voor Hoofddorp Pioniers in het teken van de wederopbouw. Of Mannessen er als coach een jaartje aan vast knoopt weet hij nog niet. „Onder dit team is de club springlevend. Dat is van groot belang. Ik weet nu al dat er speelsters bij mij worden weggehaald. Dus gaan we op zoek naar aanvullingen. Uit binnen- en buitenland. Hoofddorp Pioniers moet weer een club worden. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken. Maar eerst gaan we het seizoen goed afmaken. Te beginnen morgenmiddag tegen Olympia Haarlem. Die zullen óók wel boven ons staan.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen