Hij heeft geen zonnepanelen maar volgens zijn slimme meter levert Chris wel stroom terug

Een monteur installeert een slimme meter.

Een monteur installeert een slimme meter.© ANP

© Pixabay

1 / 2
Durk Geertsma

Een opmerkelijke ervaring van Chris Kuipers, energiedeskundige, die de ombudsredactie regelmatig bijstaat. Volgens zijn slimme meter levert hij zomaar stroom terug, terwijl hij geen zonnepanelen heeft...

Hij is zelf erg gebrand op het terugdringen van zijn energieverbruik. En dus ook het sluipverbruik door apparaten die ongebruikt op standby staan. Menig stekker trekt hij daarom ’s avonds uit het stopcontact, maar bij de televisie is dat lastig. Daarvoor kocht hij een apparaatje waar de stekker van de televisie in kon. Met een afstandsbediening kon het apparaat uitgezet worden. Omdat de winkelier geen gewone afstandsbediening meer had, kreeg hij er eentje met een dimmerfunctie. Zolang hij die dimmerfunctie niet gebruikte, zou dat prima werken.

En dat deed het. Maar het deed meer. De dimmer interfereerde met de slimme meter en zorgde voor een foutieve weergave van het verbruik en soms zelfs van teruglevering. Terwijl Kuipers helemaal geen zonnepanelen heeft en dus geen watt teruglevert.

De bevindingen van Kuipers zijn gecontroleerd door hoogleraar Frank Leferink van de Universiteit van Twente, die al in 2017 aantoonde dat slimme meters door interferentie met andere apparatuur foute meterstanden kunnen geven.

De ervaringen van Kuipers waren voor Leferink aanleiding om een van zijn medewerkers, Tom Hartman, de zaak te laten onderzoeken. Hartman kwam tot de conclusie dat met 24 statische meters er vier inderdaad de fout in gingen. Met terugleveringen tot 400 watt. Niet veel, maar toch opmerkelijk. Hartman liet eerder in dagblad Tubantia weten dat de combinatie van een televisie met een dimmer/schakelaar voor een hoge piekspanning kan zorgen, waar de slimme meter niet tegen kan. In diezelfde krant liet een woordvoerder van Netbeheer Nederland weten dat de situatie van Kuipers heel raar is en dat bovendien nieuwere meters beter bestand zijn tegen stroompieken.

Maar bijzonder blijft het.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.