Oekraïense volksmuziek met twist en Pianoduo Dimitrov-Boelee in concertzaal ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord

Trio SonCe brengt Oekraïense volksmuziek.

Trio SonCe brengt Oekraïense volksmuziek.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Santpoort-Noord

Paula Blom van het muziekpodium ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord heeft weer twee concerten in het vooruitzicht.

Op vrijdag 17 september om 20 uur verklankt het Trio SonCe de cyclus van het leven. Uitgevoerd worden de Vijf Seizoenen van de Oekraïense Kalender. Rituele muziek met een twist.

Trio SonCe bestaat uit drie uiterst professionele musici die in Nederland werkzaam zijn: Maryanka Golovchenko (Oekraïne) zang; Pau Sola Masafrets (Catalonië) cello en Cengiz Arslanpay (Turkije), houten fluiten en modulaire synths.

„De Vijf Seizoenen vertelt een bijzonder muziekverhaal in negen delen. Het gaat over de cyclus van het leven, de natuur en de stroom van tijd en leven. Het is een project over terugkomen, verbinden, bomen, sneeuw en mensen. Zo zijn er zomerliederen, een kerstlied, een slaap- en een bruiloftsliederen”, aldus Blom.

Het trio verdiende reeds hun sporen in de muziek. „Ze zijn geïnspireerd door de mix van volksmuziek en improvisatie. Muziek die diep geworteld is en herinnering brengt. Muziek die een brug slaat tussen verleden en toekomst. Er is onlangs een nieuw album van ze verschenen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Pianoduo Dimitrov-Boelee, speelt zondag in ’t Mosterdzaadje.

Pianoduo Dimitrov-Boelee, speelt zondag in ’t Mosterdzaadje.© Foto aangeleverd

Pianoduo Dimitrov-Boelee speelt zondag om 15 uur in ’t Mosterdzaadje. Het pianoduo bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee. „Op het programma staat de fantastische Fantasie van Schubert, misschien wel het beroemdste stuk dat ooit voor vier handen geschreven werd. Van de Russische componist Gavrilin 18 korte stukjes, en tot slot ’Fest Polonaise’ van Liszt. Het enige stuk voor vier handen dat door Liszt zelf is gecomponeerd. Zijn virtuositeit is in elke noot van dit stuk terug te vinden”, weet Blom.

„Vierhandig pianospel is één van de meest unieke vormen van kamermuziek. Het is alsof je elkaars zinnen afmaakt. Het is als een samengesmolten geheel. De interactie tussen twee pianisten die één instrument delen is intiem, en bijzonder om mee te maken”, aldus Elvire.

Elvire Boelee en Dimitar Dimitrov ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar ze beiden studeerden. „Hun muzikale klik was groot en ze vormden al snel een succesvol pianoduo. Regelmatig vallen ze in de prijzen. Het is voor de derde keer dat ze in ’t Mosterdzaadje spelen. Tijdens de lockdown zijn ze begonnen met het op YouTube zetten van filmpjes. Daar is de voorbereiding van bijvoorbeeld de Fantasie van Schubert op te zien”, zegt Blom.

’t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.