Ministerie op slot geweest om betoging rond persconferentie

ANP Producties | Bron: ANP

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagavond na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge afgesloten geweest. De reden daarvoor was een demonstratie, die vlakbij plaatsvond en waarbij vuurwerk werd afgestoken. Ook was er een rookbom te zien.

In het ministerie, waar de persconferentie plaatsvond, waren nog ambtenaren en journalisten aanwezig. Rond 21.30 uur mochten zij weer naar buiten.

Volgens de politie werden de uitgangen van het gebouw afgesloten omwille van de veiligheid. Die beslissing werd genomen door de beveiliging van het ministerie, aldus de politie. Rond 21.30 uur waren er nog minder dan vijftig demonstranten over, maar velen waren ook al vertrokken. Eerder op de avond zei de politie dat er vooralsnog geen aanhoudingen gedaan waren.

Wapenstokken

Op enig moment hadden betogers ook de parkeergarage van het ministerie geblokkeerd. De politie moest hen met wapenstokken uiteen slaan om twee auto's de mogelijkheid te bieden uit te rijden.

De demonstratie was een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen. Het begon rond 19.00 uur, de tijd dat ook de persconferentie begon van Rutte en De Jonge. Daarin zijn versoepelingen aangekondigd, maar ook het gebruik van de coronapas. Een coronatoegangsbewijs is vanaf 25 september nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters.

De demonstratie was niet vooraf aangekondigd bij de gemeente Den Haag, liet een gemeentewoordvoerder eerder al weten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.