Aanleg piekberging in Haarlemmermeer op schema, in 2025 begint het testen

Impressie van de piekberging met onderin beeld de inlaat.© rijnland

Van onze verslaggever
Hoofddorp

De aanleg van de piekberging in het zuiden van Haarlemmermeer loopt op schema. Op 1 mei 2023 is de noodopvang voor water klaar, twee jaar later wordt begonnen met testen.

In de twee tussenliggende jaren wordt gras gezaaid en dat heeft de tijd nodig om te wortelen. Daarmee wordt voorkomen dat het gras wegspoelt als de berging volloopt.

De piekberging ligt tussen Lisserbroek, Buitenkaag en Abbenes in. Binnen de Ringdijk van Haarlemmermeer wordt hier een enorm groot bassin aangelegd met eigen dijken er omheen. In tijden van hevige en langdurige regenval kan bij Buitenkaag een miljoen liter water in de piekberging lopen. Na verloop van tijd wordt dat water weer uit de berging gepompt en via de Hoofdvaart naar de Ringvaart.

De verwachting is dat dit eens in de vijftien jaar nodig zal zijn. De piekberging geeft ’lucht’ bij de afwatering bij grote hoeveelheden regenval via de Ringvaart naar het Noordzeekanaal.

Op de werkplaats zijn waarnemers aangesteld om de voortgang en de kwaliteit te controleren. Er zijn ook onafhankelijke deskundigen aan het werk die hun bevindingen melden aan de aannemer en de opdrachtgever, Hoogheemraadschap van Rijnland.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.