Voetballers Hoofddorp nog niet zo ver als gehoopt; winnen wel met 1-2 van EDO

Martijn Tjong-A-Njoek (19) benut de toegekende strafschop.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rinus van der Lugt
Haarlem

In de eerste wedstrijd in de poulefase van de beker heeft eersteklasser Hoofddorp een 2-1 zege op zaterdag-tweedeklasser EDO weten binnen te halen. Behoudens de drie punten zal oefenmeester Jethro Abram weinig plezier aan het duel hebben beleefd.

,,Ach ik ben wel wat wijzer geworden” verzuchtte Abram. ,,Het was in ieder geval van onze kant geen goede wedstrijd. Ik had de hoop dat wij verder zouden zijn.”

Het was ook moeilijk voetballen voor de bezoekers. Niet dat de formatie van Erik Metgod zich helemaal ingroef, maar de Haarlemmers waren ook niet van plan met open vizier de tegenstander tegemoet te treden. ,,Wij missen nog een aantal routiniers”, was de logische verklaring van Metgod. ,,Dit is een hele jonge groep die nu op het veld staat en het is de bedoeling dat wij gegroepeerd gaan spelen. Kwalitatief zijn wij er iets op achteruit gegaan, maar aan de andere kant is dit een hechte groep die bereid is voor elkaar te knokken.”

Trainer Abram zal de komende weken nog wel enige aandacht moeten schenken hoe een verdedigende ploeg uit elkaar gereten moet worden. In de eerste helft bleek dat de bezoekers geen enkele creatieve ingeving had openingen te vinden.

In de laatste linie bleef Hoofddorp stug doorgaan met vier en af en toe zelfs vijf op één lijn spelende verdedigers, in plaats van iemand door te schuiven om zodoende op het middenveld een overtal te krijgen. ,, Wij zijn in onze voorbereiding nog niet zover een tegenstander vast te zetten en op hun helft te spelen”, aldus Abram. Ook aanvallend bleken de vleugelaanvallers nauwelijks in staat hun directe tegenstanders uit te spelen. De weinige keren dat wel de achterlijn werd gehaald, was de voortzetting beneden alle peil omdat het overzicht ontbrak.

Dat Hoofddorp desondanks de leiding nam, kwam omdat Jasper van Breemen in de vijfde minuut bij een bal die voor zijn voeten belandde doeltreffend uithaalde. De thuisploeg herstelde zich wel na deze snelle achterstand. EDO kwam iets meer onder de druk vandaan en bracht Hoofddorp in verlegenheid door Fabian Laforga die de bal uit een schitterende pass van Mo Motaouakkil fraai langs doelman Guus Zuidema wist te schieten.

,,Het ging allemaal in een veel te laag tempo” keek Abram op dit bedrijf terug. Hoewel de bezoekers in de tweede helft de bal sneller rond lieten gaan, was er toch veel te weinig dreiging. Een ongelukkige handbal gaf Martijn Tjong-A-Njoek de kans vanaf de strafschopstip de 1-2 binnen te schieten.

Ook deze treffer zette Hoofddorp niet over het dode punt heen. Nee, de spelers mochten zelfs de handen nog dichtknijpen dat de voorsprong bleef staan. Het was namelijk aan sluitpost Zuidema te danken dat de thuisploeg op één treffer bleef steken. Eerst hield hij Romario Aroma die alleen op hem afliep van de gelijkmaker af om vervolgens ook goed in te grijpen toen Laforge de kans op 2-2 had. ,,Van sommige spelers had ik meer verwacht, maar dat kwam er nog niet uit”, aldus Abram.

districtsbeker

EDOHoofddorp1-2

Van Breemen 0-1, Laforga 1-1, Tjong-A-Njoek 1-2 (pen).

Meer nieuws uit Sport Regionaal