Zandvoort maakt zich op voor de grote racedag en protesttocht, opnieuw duizenden bezoekers in de badplaats [update]

Elke vijf minuten komt een volle trein aan op het station van Zandvoort.

Elke vijf minuten komt een volle trein aan op het station van Zandvoort.© Foto: Hollandse Hoogte / ANP

ANP
ZANDVOORT

Opnieuw zijn zondag duizenden bezoekers in Zandvoort voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland. Al vroeg was het druk in Zandvoort en op het station. De verwachting is dat de badplaats ook zondag weer, net de twee vorige dagen, in totaal 70.000 bezoekers ontvangt voor de races. De NS heeft extra treinen ingezet.

De Grote Prijs van Nederland begint pas om 15.00 uur, maar binnen de poorten van het circuit stonden voor 10.00 uur al honderden mensen langs de toegangsweg richting de paddock, de plek waar de Formule 1-teams zich voorbereiden op de race. De fans hopen allemaal een glimp op te vangen van de coureurs en dan vooral van Max Verstappen.

Even voor 12.00 uur liep het via de toegangsweg gestaag door. Een grote stroom mensen, vooral gehuld in oranje kleding, loopt richting het circuit. Op de route is op sommige plekken muziek. De gemeente heeft een extra route opengesteld, om de drukte te spreiden.

Bij kraampjes langs de route staan kinderen in tuinen, ze verkopen de racefans versnaperingen. Op de route zijn ook stands waar sommigen nog een T-shirt kopen of andere souvenirs, zoals vlaggen en petten.

Lees ook: Koninklijk paar bezoekt Verstappen in pitsstraat Zandvoort

De NS heeft zondag tot 12.30 uur 22.568 reizigers naar Zandvoort gebracht. „De sfeer is goed op de stations en in de treinen. We zien alleen maar vrolijke racefans (uitgedost in de mooiste oranje creaties) de trein uitstappen op het zonnige station Zandvoort. Zij maken zich op voor dé race. Wij bereiden ons in de tussentijd voor om straks iedereen weer naar huis te brengen”, aldus de NS op de website.

Fietspaden

Net als op vrijdag en zaterdag is Zandvoort hermetisch afgesloten voor autoverkeer. De organisatie heeft de bijna 70.000 bezoekers opgeroepen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, per fiets of lopend te komen. Op de fietspaden in de omgeving van de badplaats rijden vooral mensen in oranje kleding of kleding van Red Bull, het team van Verstappen. De favoriet van vrijwel alle bezoekers begint om 15.00 uur vanaf poleposition aan de Dutch GP, die over 72 rondes gaat.

Lees hier alles over de Grand Prix van Zandvoort

Zo’n 5 uur voor de start van de race lopen de tribunes langs het circuit in de zonovergoten duinen al aardig vol. Op alle stoeltjes van de hoofdtribune liggen rode, witte en blauwe vlaggen. De organisatie heeft er 37.000 neergelegd, waarmee langs het rechte stuk bij de start- en finishstreep een Nederlandse vlaggenzee moet ontstaan. Max verstappen zal starten vanaf poleposition.

Bezoekers onderweg naar het circuit van Zandvoort.

Bezoekers onderweg naar het circuit van Zandvoort.© Foto: Hollandse Hoogte / ANP

De organisatie van de Dutch GP heeft extra maatregelen genomen om te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers, nadat vrijdag mensen te dicht op elkaar stonden. Beelden van de mensenmassa zorgden voor veel ophef op sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector.

Actie

Ongeveer vijftig mensen voeren zondagmiddag actie in Zandvoort op de fiets. De groepering Extinction Rebellion is de initiatiefnemer van de actie voor een uitstootvrije samenleving terwijl in de badplaats de Formule 1 Grand Prix van Nederland plaatsvindt. De fietstocht noemen ze een 'Formule 0' race met nul uitstoot.

Ze hebben een protestbord bij zich met daarop de tekst 'Formule 1 Natuur 0' en fietsen met vlaggen met het logo van de actiegroep erop.

Lees ook: Grootste tegenstander F1 deed dagje circuit, en had zowaar niets te klagen

Omstanders en bewoners filmen de fietsers. "De Grand Prix op Zandvoort is een toonbeeld van de onnodige uitstoot, natuurverstoring en vriendjespolitiek die onze toekomst bedreigen. Toch maakt de overheid uitzondering op uitzondering voor dit fossiele feestje", stelde de organisatie al eerder.

De fietstocht is onder begeleiding van politie en begon rond 13.00 uur bij een parkje op de Zandvoortselaan in Bentveld en eindigt op het strand, waar om 14.30 uur een manifestatie begint. Volgens de organisatie hadden zich zo'n tachtig mensen aangemeld voor de fietstocht.

Lees ook: Extinction Rebellion wil de Formule 1 niet verstoren. Politie begeleidt fietsactie zondag naar Zandvoort

Lees ook: Max Verstappen reageert op behaalde poleposition: ’Ik blijf gewoon mezelf’

© Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen