Burgemeester Dales van Velsen: rapport is ’dreun’ voor inwoners, maar Tata moet blijven [video]

Frank Dales.

Frank Dales.© Archieffoto

Robbert Minkhorst
IJmuiden

De lopende vergunningen van Tata Steel moeten ’op korte termijn worden aangescherpt’. Dat zei de Velsense burgemeester Frank Dales zaterdagavond in het tv-programma ’Nieuwsuur’.

Dales was te gast in de studio om te praten over het RIVM-rapport over de luchtvervuiling in de IJmond, waar het staalbedrijf verantwoordelijk voor wordt gehouden. „Een dreun voor de inwoners”, zei de burgemeester over de bevindingen. Exact dezelfde woorden gebruikte de Beverwijkse wethouder Brigitte van den Berg vrijdag in deze krant.

Volgens Dales zijn maatregelen ’op korte en lange termijn nodig’. Hij wil dat Tata over een aantal jaren overstapt op waterstof voor de staalproductie en dat de Rijksoverheid die overgang subsidieert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schoner

Maar al eerder moet Tata schoner gaan produceren, door dus de bestaande vergunningen aan te scherpen. Die uitspraak van de burgemeester is op zich opvallend. De gemeente Velsen gaat niet over de vergunningverlening of de controle daar op, dat is de provincie Noord-Holland.

Het is bovendien onduidelijk of de huidige vergunningen wel aangepast kunnen worden. De Velsense wethouder van milieu, Sebastian Dinjens, zei vrijdag in deze krant dat het productieproces van Tata ’is vergund’, waardoor de IJmond afhankelijk is van de stappen die het bedrijf zelf bereid is te zetten.

Gezondheid

Dales ging in ’Nieuwsuur’ ook in op de betekenis van de staalindustrie voor de IJmond. Tata moet blijven, zei de burgemeester onomwonden. Tegelijk is de discussie over het bedrijf veranderd. „Het was eerst Tata en werkgelegenheid. Toen Tata en milieu. Nu Tata en gezondheid. Onze kinderen moeten gezond kunnen opgroeien.”

Lees ook: Moeten de Hoogovens na 103 jaar sluiten?

Lees ook: Wethouders Velsen en Beverwijk: ’De bal ligt nu bij Den Haag en bij Tata Steel’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.