Formule 1 een mannensport? ’Onzin. Als ik het geluid hoor, gaat de adrenaline stromen’

Milo Lambers
Zandvoort

Negen op de tien bezoekers van de Grand Prix is man. De vrouwelijke bezoekers zijn zeker niet minder fanatiek. ’Het geeft gewoon een adrenalinekick.’

De Leidse zussen Lieke (23) en Lotte (21) voelen zich als twee meiden op de tribunes wel een beetje een uitzondering. ,,Het valt wel op, ja. Ik denk dat 90 procent man is. En veel vrouwen zijn mee met hun man of vriend.”

De liefde voor de autosport komt bij de zussen vooral bij Lotte vandaan. ,,Toen Max Verstappen in 2016 zijn eerste race won, was ik zestien jaar oud. Dat maakte zo’n indruk op mij. Ik wilde er meteen alles over weten. Sindsdien kijk ik alles” Lieke: ,,Zij is de kenner van de familie. Via de app stellen we tijdens een race vaak vragen wat een bepaalde vlag betekent of wat de regels zijn.”

Waarom de vrouwen in de minderheid zijn? ,,Misschien denken ze toch dat het een mannensport is of weten ze niet wat ze moeten verwachten”, denkt Lotte.

Ook de Alkmaarse Thessa Dudink-Latupeirissa (44) raakte in de ban van Formule 1 door het succes van Max Verstappen. ,,Ik keek altijd al naar Formule 1 maar niet zo intensief. Dat veranderde toen Max meeging doen. Het werd echt spannend met hem. Met mijn man kijk ik alle wedstrijden. Hier wilde ik ook echt bij zijn in Zandvoort. Sowieso houd ik wel van mannensporten. Ik ga ook al jaren naar AZ.”

Tekst gaat door onder de foto.

Vaders

De Utrechtse Elini Koutellas en Yvette Martin (beiden 19) groeiden op met Formule 1, dankzij hun vaders. ,,Bij ons stond er nooit voetbal aan maar altijd Formule 1.” Dat vrouwen niet van Formule 1 houden is volgens de meiden klinklaren onzin. ,,Onzin. Ik kijk zoveel liever naar Formule 1 dan naar voetbal. Dat vind ik saai. Als ik een auto alleen al hoor, dan gaat de adrenaline stromen.”

© Foto: Mediahuis

Ook Suzanne van der Meulen (26) en Dianne Overbeek (27) uit Hoofddorp denken daar zo over. ,,De reden dat wij het leuk vinden is waarschijnlijk dezelfde als waarom mannen het leuk vinden. Het doet je gewoon wat.”

Het tweetal heeft alleen kaarten voor de vrije training op vrijdag. ,,Dat geluid. Die snelheid. Dat geeft gewoon een ongelooflijke kick. Zelf auto rijden vind ik al leuk maar dit is dat gevoel keer tien. Als ik ooit zelf de kans krijg om in een raceauto te rijden, zal ik dat zeker doen.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen