Alyson Spinas op dreef voor Olympia dat in weekeinde drie van vier duels weet te winnen

Alyson Spinas-Valainis hield Roef! zeven innings lang van scoren af.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

rob spierenburg
Haarlem

Hoewel het heel raar moet lopen wil de finale om de landstitel in de hoofdklasse softbal (beste van drie wedstrijden) niet worden uitgevochten door Sparks en Olympia Haarlem, liep Olympia zondag in eigen huis lichte schade op door het tweede duel tegen Roef te verliezen. Dus behield Tex Town Tigers één punt voorsprong op de ploeg uit Schalkwijk.

Grote zorgen hoeft Olympia Haarlem zich vooralsnog niet te maken aangezien de softbalsters uit Enschede vier duels meer speelden.

Toch was het verrassend om te zien dat de ploeg van coach Stanley Doney na het met groot gemak gewonnen openingsduel tegen Roef (7-0 na vijf innings), de scherpte miste om ook deel twee van de dubbel te winnen. Dat Roef na de kansloze nederlaag niet opnieuw een vernederende draai om de oren wilde hebben, was voorspelbaar. Je gaat vanuit het Brabantse Moergestel dat hele eind heen en weer naar Haarlem niet rijden zonder een run te scoren.

Behoefte

Olympia ging in de eerste inning van het tweede duel verder waarmee het wedstrijd nummer één was geëindigd: scoren. Een tweehonkslag van Jessie van Aalst en een goede tik van Mariëlle Vleugels zorgden voor het eerste punt. Tot aan het begin van de vierde inning veranderde er niets aan de stand. Roef kon niet; Olympia Haarlem voelde de behoefte niet.

In de derde inning kwam pitcher Alyson Spinas van de thuisploeg ietsje onder druk te staan. Met honken één en twee bezet en nog niemand uit, had Roef de Amerikaanse bijna in een houdgreep. Maar Spinas zette een tandje bij en draaide zich knap uit de problemen. Als beloning mocht ze gaan douchen en nam Lisa Hop het werpen over.

De slagploeg van Roef voelde dat er met de nieuwkomer mogelijkheden lagen. Met een goede uithaal bracht Sophie Verdaasdonk Wies Ligtvoet over de thuisplaat: 1-1. Een inning later lelde Isa Los de bal over de omheining in het rechtsveld: 1-2.

Wellicht dat de succesvolle toernooiweek in Italië (winst van het Europacup 2 toernooi) er bij Olympia zodanig had ingehakt dat wedstrijd nummer vier in het dubbelweekeinde er eentje teveel was. Hoe dan ook, het team was niet in staat om zich nóg maar eens op te laden. In de eerste helft van de zevende inning stelde Isa Los met een honkslag Kelly Bezems in staat om de stand naar 1-3 te tillen.

Olympia Haarlem harkte het laatste restje energie bij elkaar en kwam door een mazzeltje op 2-3. De spinnende bal na een compleet mislukt slag van Lisa Hop plofte zomaar in het linksveld waardoor Anna Prins kon scoren. Roef-pitcher Marjolein Merkx voelde de druk, verkrampte wat en liet de honken vol lopen. Met twee out, verscheen Mariëlle Vleugels tegenover de pitcher van Roef.

Merkx startte met drie wijdballen waardoor Olympia de verlenging en misschien wel meer binnen handbereik had. Twee strikes volgden. Merkx moest en leverde. Vleugels raakte de bal half en werd bij het eerste honk uitgevangen door Kim Donkers. De verdedigende actie zal de thuisreis naar Moergestel een stuk comfortabeler hebben gemaakt.

De reguliere zaterdagse dubbel in Amsterdam tussen Olympia Haarlem en Pirates ging met 3-11 en 0-5 naar de ploeg van coach Stanley Doney. Yindi Beekveldt sloeg in het eerste duel een homerun. In wedstrijd nummer twee joeg Rachel van Veen de bal over de hekken.

Onze Gezellen kon zaterdag in de derby bij en tegen Sparks geen vuist maken. Na de 1-11 (vier innings) in deel één van het tweeluik, gingen de meiden van coach Edwin Pieneman later op de middag met 2-8 onderuit. Riangela Flanegin van Sparks vierde haar terugkeer na een blessure met een grand slam in het eerste duel. Het was dit seizoen de vijfde homerun van Flanegin die Tenley Boersma, Nina Oomes, Maxime van Dalen én zichzelf binnen sloeg.

x

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen