Triatleten Mitch Kolkman en Hidde Mollee verkiezen Limburgse heuvelland om beter te worden

Hidde Mollee (links) en Mitch Kolkman na het NK in Leiderdorp.© Foto Mediahuis

Marcel Tabbers
Sittard

Ooit voetbalden ze tegen elkaar en fietsten ze samen de Muggenronde. Tegenwoordig zijn Mitch Kolkman en Hidde Mollee trainingsmaatjes en elkaars concurrent in de triatlonsport en ’wonen en werken’ ze in Sittard. „Het is wennen aan een andere sport”, stellen beiden.

Geen enkele triatleet kiest direct voor de combinatie zwemmen, fietsen en hardlopen. „We hebben allemaal een ander verhaal inderdaad”, bevestigt de 19-jarige Kolkman. „Ik zwom bij ZV Haerlem en dat ging best goed. Vier jaar geleden werd ik uitgenodigd op een talentendag van het regionaal trainingscentrum in Alkmaar. Daarna werd ik gevraagd om triatlon als sport te proberen door toenmalig trainer Ronald Stolk. Na mijn havo-diploma op het Schoter heb ik een tussenjaar genomen en in februari verhuisde ik van Haarlem naar Limburg waar het Nationaal Triatlon Trainingscentrum (NTC) is gevestigd.”

Wall of fame

Diezelfde verhuizing maakte Mollee afgelopen week. „Ik wilde het gymnasium eerst afronden. Nu ga ik me minimaal een jaar focussen op mijn sport”, zegt de 17-jarige Santpoorter. Zwemmen is voor Mollee niet echt ’zijn ding’. Als atleet is hij lid van KAV Holland en gooide hij met hardlopen hoge ogen op school. „Er is een Wall of Fame waar ik nog steeds de records voor eerste- en tweedejaars leerlingen op de coopertest heb.” Het is dankzij zijn docent Wedman dat ook hij een wildcard kreeg voor een talentendag. „De gymdocenten van alle scholen waren door het NOC*NSF gevraagd leerlingen te selecteren. En zo kwam ik ook in Alkmaar terecht. Een jaar na Mitch.”

Bij het RTC in Alkmaar ondergingen beide mannen de nodige testen. Kolkman: „Ik liep een coopertest op schoenen die voor kunstgras bestemd waren. Dat was niet ideaal. De 200 meter zwemmen ging me makkelijk af.” Mollee lacht als zijn maatje het over zwemmen heeft. „Ik zwom 1.37 over de 100 meter. Mijn vader had toentertijd 1.08 als persoonlijk record. Ondertussen haal ik hem, hoor. Maar het is wel dankzij hem dat ik goed vooruit ben gegaan. We gingen namelijk in Haarlem trainen bij Kras Sport. Daar is Antoine Flori de trainer, maar ook een goede triatleet. Die voelde precies aan wat ik nodig had op dat moment.”

Voor Kolkman - afgelopen zondag nog Nederlands kampioen op de sprintafstand bij de junioren - staat nog een druk programma op de kalender. „Ik ben een jaargang ouder dan Hidde en hoop me nog te plaatsen voor het wereldkampioenschap op 15 oktober. Dat is in Bermuda. Geen slechte omgeving, toch?. Maar eerst nog wat wedstrijden in België en Slovenië.” Mollee vult aan: „En er zijn veel variaties qua afstanden. Er wordt nu gewerkt aan een opzet waarbij je op zaterdag een kwalificatie doet over 500 meter zwemmen, 12 kilometer fietsen en 3 kilometer hardlopen. Afhankelijk van het resultaat herhaal je dat op zondag in de A- of B-finale.”

Vlaai

Het Limburgse heuvelland is een aantrekkelijke omgeving voor het fietsen rond het trainingscentrum. Maar ligt dus niet echt in de buurt van hun ouderlijke huis. Voor het duo maakt het niet uit waar ze wonen. Lachend: „Als we weer naar huis gaan kan het thuisfront uiteraard rekenen op een echte vlaai als traktatie.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen