Explosie bij Poolse supermarkt in Lelystad

ANP Producties | Bron: ANP

Bij een Poolse supermarkt in Lelystad is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Rond 03.30 uur was er bij een pand aan de Snijdershof in Lelystad een harde knal te horen. Door de explosie is "de voordeur van het pand eruit geknald", aldus een politiewoordvoerster. De toedracht en verdere schade worden onderzocht. Er is nog niemand aangehouden.

Bij het pand werd een nog onbekend voorwerp tot ontploffing gebracht, wat zorgde voor een harde knal. De politie vermoedt dat er meerdere daders bij betrokken zijn. Zij gingen na het forceren van de deur de supermarkt in, onduidelijk is of er iets is meegenomen. Daarna zijn de daders te voet in onbekende richting gevlucht.

Poolse supermarkten zijn vaker doelwit van aanslagen geweest waarbij geïmproviseerde explosieven werden gebruikt. Een verband tussen een eerdere reeks aanslagen en de meest recente explosie in Lelystad is maandagochtend door de politie nog niet gelegd.

Zware explosies

In december vorig jaar en in januari waren er zware explosies bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en twee keer in Beverwijk. Deze veroorzaakten veel schade en gevaar voor de omgeving. Tot nu toe heeft de politie vijf verdachten op het oog, vier van hen zitten vast. De vijfde zou gevlucht zijn naar het buitenland toen zijn voorarrest werd opgeheven.

Maandag begint ook de inleidende zitting tegen een van de verdachten, een 26-jarige man uit Amsterdam, die er onder meer van wordt verdacht een chauffeur voor de aanslagen in Beverwijk en Heeswijk-Dinther te hebben geregeld. De andere verdachten zijn de 26-jarige Antonio N. uit Amsterdam (mogelijke chauffeur), de 20-jarige Hyron A. uit Amsterdam (mogelijke plaatser explosieven Beverwijk en Tilburg) en een 19-jarige man uit Amstelveen (aangehouden na explosie Beverwijk eind juni).

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.