Inval bij rechterhand kopstuk motorbende Lysander de R.

Lysander de R., Riccardo van der H. en Frank L. op 18 juli 2018 voor de rechter.© Petra Urban

John van den Heuvel en Mick Wely
ALKMAAR

De politie heeft donderdagavond een inval gedaan in de woning van oud-Hells Angels Frank L. uit Alkmaar, een van de huidige leiders van de motorclub MC Hardliners. Hij is de rechterhand van motorbendekopstuk Lysander de R. die dinsdag werd overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Verschillende bronnen melden de inval aan De Telegraaf. De politie zegt alleen dat er een aanhouding is gedaan ’in het kader van een lopend opsporingsonderzoek’. Of er iets is gevonden bij de huiszoeking wil de politie niet zeggen. De advocaat van L., Christian Flokstra, wil geen enkel commentaar geven.

Verboden wapenbezit

Frank L. is in 2018 veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege deelname aan een criminele organisatie, verboden wapenbezit, afpersing en mishandeling. Hij is sinds mei vorig jaar op vrije voeten. De zaak draaide om de beruchte Haarlems chapter van de inmiddels verboden verklaarde motorclub Hells Angels. De leider van deze afdeling was Lysander de R., die een straf van negen jaar uitzit.

Woensdag berichte De Telegraaf over het schrikbewind dat hij zou voeren in het Justitieel Complex Zaanstad. Hij werd dinsdag overgeplaatst naar een extra beveiligde afdeling in Krimpen aan den IJssel.

Hells Angels

L.verloor vorig jaar een kort geding over het lidmaatschap van de Hardliners, de club die Lysander de R. vanuit de gevangenis oprichtte. De rechterhand van De R. mag van de rechter geen activiteiten ontplooien binnen de nieuwe motorclub Hardliners MC. Volgens de rechter lijkt de nieuwe club teveel op de verboden verklaarde Hells Angels.

Vorig jaar poseerde Frank L. met andere leden van Hardliners MC op het bordes van het gemeentehuis in Haarlem. Deze actie werd gezien als een regelrechte provocatie richting de burgemeester, die lange tijd beveiligd werd wegens dreiging.

Lees ook: Motorbendekopstuk Lysander de R. (39) in allerijl uit cel gehaald en overgeplaatst

Lees ook: Misdaadkopstuk MC Hardliners zaait angst in gevangenis. Beruchte Haarlemse gangster deelt lakens uit in bajes Zaanstad: ’Lysander de R. bepaalt wat er gebeurt’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.