’Ik dacht dat ik geprikt was met Pfizer, maar niet dus...’ | column

© Foto AFP

Richard Stekelenburg

De tweede zit er nu twee weken in. Ik ben gevaxt. Met Pfizer nog wel. Tenminste, dat dacht ik. Ik was daar ook erg blij mee. Pfizer geldt tenslotte als de Ferrari onder de vaccins. Maar nu blijk ik een prik te hebben gehad met ’Comirnaty’. Met, eh... wie, wat?

Eerst maar even dat ’vaxen’. Taalnazi’s in mijn directe omgeving staan zonder twijfel nu al klaar om me te kapittelen. Nou, mooi niet. Terwijl zij toch al een sterke neiging hebben vast te houden aan inmiddels officieel sterk verouderde taalregels en ’sigaret’ heimelijk nog schrijven als ’cigarette’, kijk ik in deze vooruit.

Je bent gevaxt of niet: hup, op naar een nieuw begin. En van niemand minder dan Dikke van Dale-hoofdredacteur Ton den Boom begreep ik dat het werkwoord vaxen als equivalent van vaccineren met een rotgang richting officiële status gaat. Omdat het zo lekker verbuigt ook, met woorden als antivaxers, vaxlocatie en vaxoloog.

Terug naar de Pfizer die geen Pfizer is maar Comirnaty. Dat is althans de naam waaronder het vaccin kennelijk is geregistreerd bij het Europees medicijnagentschap EMA. Wist ik veel.

Ik moet het als volgt zien, begreep ik: Pfizer is de producent, het merk. Zoals Philips dat is, en Knorr. Het product dat ze maken moet natuurlijk anders heten. De ontwikkeling van het coronavaccin ging alleen een stuk sneller dan de naamgeving. En daarom kennen we het nu als Pfizer. Terwijl het inmiddels Comirnaty heet. Ach, het lijkt me nog steeds de Ferrari onder de vaccins. Of in elk geval de Testarossa.

U heeft geen Pfizer dan wel Comirnaty gekregen? Dan nu even opletten misschien. Moderna is bij medicijnagentschap EMA inmiddels ingeschreven als ’Spikevax’. En AstraZeneca heet nu eigenlijk: Vaxzevria. Ha, zie je wel: ook allemaal met een x!

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.