De Duitsers introduceerden de olympische mascotte in 1972. Gevolg: infantiele wezens en beesten met achterlijke namen

De Duitse teckel Waldi.© Foto United Photos/Paul Vreeker.

Maarten Westermann, verzamelaar van olympische memorabilia, wekt tijdens de Spelen aan de hand van een voorwerp een persoonlijk verhaal tot leven.

Je moet het die Duitsers nageven, ze waren destijds in München in 1972 zeer innovatief. Neem alleen al het stadion met die glazen overkapping. En ze introduceerden medailles naar eigen ontwerp.

Tot dan was het steeds de zelfde voorstelling geweest. Na 1972 hebben alle olympische steden vervolgens ook hun eigen medaille ontworpen.

Nieuw in München was ook de introductie van een mascotte. En dat voorbeeld werd eveneens gevolgd. Waardoor ik enigszins tegen mijn zin zit opgezadeld met een kooi vol vreemde wezens en stomme beesten. Ronduit infantiel, maar daar laat de ware verzamelaar zich niet door ontmoedigen.

Dus van de Zomerspelen heb ik ze vrijwel allemaal: met hun achterlijke namen: Amik, Misha, Sam, Hodori, Coby, Izzy, het trio Olliy, Sid & Millie, Phevos & Athena, het Chinese kwintet Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying & Nini, Wenlock & Mandeville en tot slot Vinicius uit Rio de Janeiro.

Eigenlijk ontbrak tot voor kort alleen dat eerste exemplaar uit München. Nadat ik daar op televisie schertsend mijn beklag over had gedaan, diende zich prompt een dame van dik in de tachtig aan. Die had destijds als telefoniste gewerkt in München. Onder haar arm droeg ze Waldi, een teckel. Die stond op haar boekenkast toch maar stof te happen.

Expositie ’Collectie Westermann’ tot 30 augustus in Museum Haarlem, Groot Heiligland 47 in Haarlem. Openingstijden: zondag-maandag 12-17 uur, dinsdag-zaterdag 11-17 uur.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen