Grol verliest eerste partij en pakt geen medaille bij afscheid: ’Het liefst zou ik vanavond nog naar huis vliegen’

© ANP

ANP
Tokio

De Olympische Spelen zitten er voor de afzwaaiende Haarlemmer Henk Grol in de klasse boven 100 kilogram al na één partij op. De 36-jarige Grol verloor in de achtste finales van Bekmurod Oltiboev uit Oezbekistan. Grol is de nummer 9 van de wereld, Oltiboev is de mondiale nummer 21.

De partij duurde slechts 25 seconden. De Oezbeek wierp Grol, in de eerste ronde vrijgeloot, bij de eerste actie direct op zijn rug.

„Dit was het dan, ik kan er niks anders van maken”, zei Grol ongeveer een half uur na zijn laatste individuele wedstrijd. „Ik was gespannen vanochtend en maak gewoon een fout. Dan is het einde verhaal.”

Grol werd verrast door de Oezbeek Bekmurod Oltiboev, de nummer 21 van de wereld. „In de eerste wedstrijd ben ik altijd een beetje stijf, gespannen. Ik moet een beetje in het toernooi komen. Ik heb een score gehad van een jongen van wie ik moet winnen. Het is superdom, dit is het enige dat hij kan. Ik heb zijn resultaten bekeken, maar het is een jongen die nooit meedoet om de prijzen.”

Grol stapte na zijn nederlaag het liefst direct in het vliegtuig richting Amsterdam. Zaterdag rest de Nederlandse judoka’s echter nog de teamwedstrijd, waarin uitgerekend Oezbekistan de eerste tegenstander is.

„Het liefst zou ik vanavond nog naar huis vliegen. Maar ik kan moeilijk vluchten, want ik mag de bubbel niet uit”, aldus Grol. „Waarom ik wil vluchten? Dan hoef ik er niet meer over te praten. Zolang ik hier ben, moet ik iedereen toch een soort van uitleg geven.”

Grol had zijn loopbaan willen bekronen met een gouden plak, maar hij kwam bedrogen uit. „Hoe ik dit ga verwerken? Dat ga ik op mijn manier doen, hier is geen draaiboek voor. Het is nu een kwestie van de dag doorkomen en hopen dat het snel morgen is.”

Grol, tweevoudig winnaar van olympisch brons, had zijn loopbaan in Tokio willen bekronen met olympisch goud. Hij werd op de Spelen van 2008 en 2012 derde. Op de Spelen van 2016 greep hij naast eremetaal, waarna hij bekendmaakte dat hij niet meer door zou gaan tot de Spelen van Tokio. Op dat besluit kwam hij terug.

Grol is drievoudig Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram en hij werd in dezelfde klasse drie keer tweede op de WK. Wereldkampioen werd de Nederlandse judoka nooit. Grol pakte negen keer een medaille op de EK en hij won ook drie Grand Slam-toernooien; twee keer in Parijs en één keer in Osaka.

Na de Spelen van 2016 stapte Grol over naar een andere gewichtsklasse, de klasse boven 100 kilogram. De afgelopen drie jaar was Grol daarin met Roy Meyer verwikkeld in een tweestrijd om een olympisch ticket. Die strijd kende een sensationele climax op de EK in Lissabon, waar Grol en Meyer elkaar voor het eerst troffen. Grol zegevierde en stelde daarmee zijn deelname veilig.

De judoka doet zaterdag nog wel mee aan de gemengde landenwedstrijd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen