De meest aparte sporten stonden op het olympisch programma. Zoals hinderniswedstrijdzwemmen en bootraces | Collectie Westermann

Olympische speldjes van ’Londen 1908’.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Maarten Westermann, verzamelaar van olympische memorabilia, wekt tijdens de Spelen aan de hand van een voorwerp een persoonlijk verhaal tot leven.

Ik heb inmiddels een leeftijd bereikt waarop een mens niet meer echt op veranderingen zit te wachten. Ik raak al in de stress wanneer ik met grote letters NIEUW zie staan op het etiket van mijn favoriete aardbeienjam.

Dat er in Tokio sporten aan het programma als klimmen en rolschaatsen over straatmeubilair zijn toegevoegd, kan mij dan ook niet bekoren. Anderzijds: als de Japanners niet in 1964 met hun nationale folklore judo op de proppen waren gekomen, was er in Utrecht nooit een Anton Geesinkstraat gekomen.

Die sport is sindsdien op het programma blijven staan, andere sporten en varianten waren eenmalig. Zoals in 1900 in Parijs het hinderniswedstrijdzwemmen in de Seine, waarbij de deelnemers onder boten door moesten.

In dat zelfde jaar stond er cricket op het programma, met slechts twee deelnemende teams. De Engelsen wonnen van een twaalftal in Parijs woonachtige Engelsen.

Twintig jaar geleden tikte ik een reeks antieke sportspeldjes op de kop. Op het eerste gezicht niet-olympisch. Op één ervan stond namelijk een speedboot. Ik ben in de boeken gedoken en ontdekte, dat er inderdaad één keer bootraces zijn gehouden. In Londen, in 1908, waarmee deze speldjes het oudste object van mijn olympische verzameling werden.

Expositie ’Collectie Westermann’ tot 30 augustus in Museum Haarlem, Groot Heiligland 47 in Haarlem. Openingstijden: zondag-maandag 12-17 uur, dinsdag-zaterdag 11-17 uur.

fc36166c-f49f-11eb-8868-02d1dbdc35d1.pdf

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen