Succes laat zich niet altijd regisseren tijdens de Olympische Spelen. Dagkoers bepaalt de stemming

BMX’er Merel Smulders, winnares van olympisch brons, in een onderonsje met zus Laura.© Foto ANP/Koen van Weel

Marco Knippen

Olympische sport is net als een aandeel: de dagkoers bepaalt de stemming.

Het begon natuurlijk al in de aanloop naar Tokio 2020 eh 2021. De discussie kwam op gang of de Spelen überhaupt wel gehouden moesten worden. De covid-ellende noopte tot een knieval vonden velen, de Japanners voorop.

Dat het een vervloekte aflevering betrof, zo meenden de chauvinisten onder ons althans, werd al in de eerste vier dagen na de openingsceremonie duidelijk. De wielrensters verspeelden het goud op knullige wijze, Mathieu van der Poel maakte in de mountainbikewedstrijd een doodsmak en zag zich tot opgave gedwongen, BMX’er Niek Kimmann knalde in de training in volle vaart tegen een onoplettende official en liep bij die botsing een scheurtje in de knieschuif op. Ondertussen mocht de ene Nederlandse olympiër na de andere inchecken in het gevreesde quarantainehotel.

Maar toen was er de woensdag. Binnen het etmaal vielen er acht medailles (onder anderen door de zich revancherende wielrenster Annemiek van Vleuten op de tijdrit) te noteren, een historisch recordaantal.

Plots was het chagrijn verdreven en brak de glimlach door. Vanaf dat moment steeg Nederland in de medaillespiegel naar een plek in de top tien, een klassering die voor sportkoepel NOC NSF elke vier jaar het uitgangspunt is en dus zo’n beetje heilig is verklaard.

Alleen de rasoptimist droomt halverwege nog van het voor Nederland magische getal 48. Dat moe(s)t volgens databureau Gracenote de eremetaalopbrengst van deze olympische aflevering worden, waarmee ’Sydney 2000’ met 25 medailles (waarvan twaalf gouden) als beste Oranjespelen ooit zou worden afgelost.

Ondertussen wisselen euforie (de sensationele Kimmann en de ontketende windsurfer Kiran Badloe) en deceptie (de roemloze aftocht van judoka Henk Grol) zich af. Succes laat zich nu eenmaal niet altijd regisseren.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen