Coach slaat pupil, op verzoek van de judoka. Wat volgt is een heksenjacht [video]

De Duitse Martyna Trajdos in actie tijdens de Spelen.© Foto EPA/Rungroj Yongrit

Richard Walraven

De internationale judofederatie IJF heeft een ’ernstige officiële waarschuwing’ uitgedeeld aan Claudiu Pusa. De coach gaf zijn pupil, de Duitse judoka Martyna Trajdos, vlak voor het begin van haar match een paar tikken in het gezicht en schudde haar even flink door elkaar.

Machtsmisbruik. Mishandeling! Slecht voorbeeld voor de judojeugd. Dat zullen de bobo’s van de judobond waarschijnlijk gedacht hebben, toen ze besloten Pusa eens flink te berispen.

Toegegeven, het ziet er ook wel een beetje vreemd uit op de filmpjes die een hit zijn geworden op YouTube. En zaken als machtsmisbruik en mishandeling staan momenteel hoog op de agenda van sociale verontwaardiging. Dat is trouwens niet onterecht. Kijk maar naar alle misstanden in het topturnen, die de afgelopen jaren dankzij knap journalistiek speurwerk werden onthuld.

Het gevaar is echter ook dat het in dit soort kwesties niet altijd zwart-wit is. Dat er soms meer dan één waarheid is. Dat bovendien niet alles is wat het lijkt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De actie van Pusa was helemaal geen gevalletje mishandeling. De Duitse judoka - die ik fysiek in staat acht haar mannetje bovendien wel te staan - liet direct op sociale media weten dat de ophef onterecht was. Het ’slaan’ maakte deel uit van het vaste repertoire van de wedstrijdvoorbereiding. Pusa deed het op haar verzoek.

Voor de judobobo’s was dat dan weer geen reden de schorsing in te trekken. In plaats van zelf schuld te bekennen, hielden ze voet bij stuk. Liever een heksenjacht dan gezichtsverlies. En daarmee heeft de sport - en vooral de onschuld - verloren.

Trajdos - op dat moment nog onwetend van de heisa die over haar uitgestort zou worden - verloor overigens ook. En wel de partij tegen de Hongaarse Szofi Ozbas. Maar dat was blijkbaar geen nieuws.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen