Langer wachten op warmtepomp of laadpaal, Alliander voorziet toenemend ongemak door beperkingen elektriciteitsnet

Energietransitie letterlijk zichtbaar. Op veel plaatsen moet de komende jaren de straat op de schop voor het aanleggen van nieuwe en dikkere kabels.

Energietransitie letterlijk zichtbaar. Op veel plaatsen moet de komende jaren de straat op de schop voor het aanleggen van nieuwe en dikkere kabels.© Alliander

Peter Schat
Amsterdam

Bedrijven en consumenten gaan de komende jaren meer last krijgen van de beperkingen van het huidige elektriciteitsnet. Ze moeten langer wachten als ze een nieuwe aansluiting of een uitbreiding daarvan nodig hebben. Particulieren vragen om dat laatste, als ze een warmtepomp willen plaatsen of een laadpaal.

Netwerkbeheerde Alliander meldt bij uitkomen van het halfjaarverslag in 2021 met 465 miljoen euro al zestig miljoen meer te hebben geïnvesteerd in versterken van het net dan in het eerste half jaar van 2020. Toch voorziet het dat de snelheid van de energietransititie niet bij te houden is. Gebrek aan technisch personeel en lang wachten op vergunningen zijn daarvan de oorzaak.

Alliander is de grootste speler op dit gebied in Noord-Holland en het noordelijk deel van Zuid-Holland. Het net is op dit moment al ’vol’ in de Noordkop en de regio Amsterdam. Maarten Otto, ceo van Alliander zegt: ,,De komende jaren werken we hard aan het energienet van de toekomst en dat is een gigantische opgave. Dat voorkomt echter niet dat de samenleving hinder gaat ondervinden.’’

Digitalisering van de samenleving en economische groei zorgen ook voor toenemend stroomverbruik. Zo slokken datacenters nu in Alliander gebied (waaronder ook Flevoland valt) 1725 GWh op, zoveel als 630.000 huishoudens. Dat gaat de komende tien jaar vervijfvoudigen. Het opwekken van duurzame energie gaat ook fiks groeien. De 7.700 voetbalvelden die er nu aan zonneweides zijn, nemen tot 2030 toe tot 17.000 voetbalvelden.

In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal aangesloten publieke laadpalen in het werkgebied van netbeheerder Liander met circa 1.200 tot ruim 9.600. Tot en met 2025 neemt de behoefte naar verwachting met 20.000 laadpalen toe. Om dat te kunnen realiseren moeten er de komende jaren per dag twee keer zoveel laadpalen worden aangesloten. Consumenten gaan ook merken dat stroom die zij zelf met zonnepanelen opwekken niet op elk moment van de dag volledig kan worden teruggeleverd aan het net. Dit jaar is hiervan al ruim duizend keer melding gemaakt, 35 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Tenslotte wordt de energietransitie ook letterlijk zichtbaar. Op veel plaatsen moet de komende jaren de straat op de schop voor het aanleggen van nieuwe en dikkere kabels. Ook zullen de komende tien jaar 4.000 tot 12.000 transformatorhuisjes worden bijgeplaatst om alle elektriciteit goed en zonder storingen te kunnen verwerken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.