Strijden tegen eenzaamheid in Velsen met Week van de Ontmoeting

Een wandelmaatje kan de eenzaamheid verminderen.

Een wandelmaatje kan de eenzaamheid verminderen.© archieffoto united photos/rob van wieringen

Ellen de Boer
Velsen

Eenzaamheid ligt op de loer, zeker in deze tijd waarin uitstapjes en contact hebben met elkaar niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Om iets tegen eenzaamheid te doen, houdt de gemeente Velsen van 30 september tot en met 7 oktober de Week van de Ontmoeting.

In deze week worden activiteiten gehouden om elkaar te leren kennen en nieuwe sociale contacten te leggen. Op deze manier wil Velsen de eenzaamheid verminderen en vooral ook bespreekmaar maken.

Organisaties en inwoners die een leuk idee hebben voor de Week van de Ontmoeting, kunnen zich melden bij de gemeente. En het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Iemand die zich als wandelmaatje aanbiedt, een activiteit vanuit een club, samen sporten of een leeskring kunnen al een belangrijke bijdrage leveren.

(Tekst gaat door onder de foto)

Samen sporten kan ook de eenzaamheid verdrijven.

Samen sporten kan ook de eenzaamheid verdrijven.© archieffoto Studio Kastermans//Ben den Ouden

De Week van de Ontmoeting is de eerste activiteit sinds de gemeente Velsen zich in mei aansloot bij ‘Eén tegen Eenzaamheid’, een landelijke groep van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden die het taboe van eenzaamheid wil doorbreken.

Velsen wilde al eerder meedoen aan ‘Een tegen Eenzaamheid’, dat drie jaar bestaat, maar er was geen budget voor. Dankzij coronasteun van het Rijk heeft Velsen nu 146.000 euro beschikbaar. Bovendien komt de provincie met een herstelfonds.

Geschrokken

Volgens landelijk onderzoek zouden in Velsen drieduizend 75-plussers eenzaam zijn. In een interview enkele maanden geleden liet wethouder Marianne Steijn weten daarvan te zijn geschrokken. Volgens haar is ook niet bekend om wie het allemaal gaat.

Omdat niet alleen ouderen te maken hebben met eenzaamheid, maar ook jongeren, richt het programma ‘Een tegen Eenzaamheid’ van de gemeente zich op iedereen in Velsen. De wethouder streeft ernaar activiteiten die er al zijn te bundelen.

Meer informatie en/of aanmelden van activiteiten via weekvandeontmoeting@velsen.nl Aanmelden kan tot 1 september 2021.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.