Zes boetes (van 339 euro) uitgedeeld aan reizigers in die zich niet aan quarantaineplicht houden

Haarlem/regio

Handhavers hebben in Kennemerland 23 huisbezoeken verricht en zes boetes uitgedeeld aan mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland zijn gereisd en zich niet aan de quarantaineplicht hebben gehouden.

Dat meldt een woordvoerder van de Haarlemmermeerse burgemeester Marianne Schuurmans, die tevens voorzitter is van de Veiligheidsregio Kennemerland. Reizigers die uit ’zeer hoog risicogebied’ het land binnenkomen, moeten tien dagen in quarantaine of vijf als ze op de vijfde dag negatief testen. Voorbeelden van die landen zijn Suriname, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Een team van de ANWB belt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alle reizigers die uit risicolanden komen op. Als er vermoedens zijn dat personen niet aan de quarantaineplicht voldoen, komt de Veiligheidsregio in actie.

339 euro

In Kennemerland resulteerde dat tot nu toe in 23 huisbezoeken en zes boetes van 339 euro. Onder de Veiligheidsregio Kennemerland vallen de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

Eén reiziger kwam goed weg: „Bij een persoon is een huisbezoek om logistieke redenen niet gebeurd”, zegt een woordvoerder.

Het is de Veiligheidsregio onbekend hoeveel mensen in Kennemerland nu in quarantaine zouden moeten zitten. „Hierop hebben wij geen zicht. Wij krijgen alleen de zaken doorgespeeld waarbij er een vermoeden is dat de betrokkene niet aan de quarantaineplicht voldoet.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.