Met handen vol energie zijn medemens helpen, Mark Metselaar kan ’mee-voelen en mee-kijken met mens en dier’

Mark Metselaar is spiritueel coach.

Mark Metselaar is spiritueel coach.© United Photos/toussaint kluiters

Kees de Boer
Santpoort-Zuid

De week zit erop. Voor energetisch therapeut, Art of Living teacher en radiopresentator Mark Metselaar uit Santpoort-Zuid wacht een weekend vol spirituele bezigheden.

Deze zaterdag presenteert hij een kerstspecial bij lokale zender RTV Seaport. „Tussen twaalf en vijf uur ’s middags wordt er een kerstprogramma gepresenteerd, waarvan ik het eerste uur voor mijn rekening neem. Mensen kunnen inbellen met een verzoek en kerstwensen uitspreken.”

Art of living

Een andere activiteit in het weekend is zijn werk voor ’Art of Living’, een internationale non-profit organisatie die educatieve programma’s aanbiedt die bijdragen aan het verminderen van stress en het vinden van innerlijke rust, geluk en welzijn.

„Ik ben inmiddels een ruime twintig jaar verbonden aan Art of Living. Ik geef er onder andere workshops en cursussen over diep ontspannende ademhalingstechnieken, meditatie, wijsheid en yoga. Het is dankbaar werk. Mensen kunnen hun levensgeluk ermee vergroten en daar word ik ook blij van. Vanwege de coronarestricties geef ik die cursussen nu vooral online.”

Dierenliefde

Waar hij ook veel tijd en energie insteekt is zijn liefde voor dieren, zegt hij. „Ik ben ambassadeur voor Diervriendelijk Nederland/stichting Een Dier Een Vriend, een club die zich actief inzet voor een beter dierenwelzijn. Zo hebben we 23 december in Amsterdam bijvoorbeeld een vredesdienst voor de dieren. Ik ben ook vegan, omdat ik niet verantwoordelijk wil zijn voor dierenleed in slachthuizen en de bio-industrie.”

En dan is er nog zijn eigen onderneming ’Mark Metselaar Centrum voor Welzijn en de Praktijk van energetische geneeswijzen’, waarvoor hij een praktijkruimte aan huis heeft.

„Mijn klanten kunnen daar terecht met al hun vragen op het gebied van spiritualiteit en gezondheid. Met bijvoorbeeld burn-out klachten, onverklaarbare pijnen of met onverwerkte gebeurtenissen waar je last van kunt hebben. Vaak begeleid ik ook iemand naast de zorg van een arts. Als iemand mij hulp vraagt, kan ik voelen waar iemand stress, pijn of verdriet heeft.”

Hij vertelt dat hij op energetisch gebied al op jonge leeftijd de nodige ervaringen opdeed: „Voor zover als ik me kan herinneren, heb ik kunnen ’mee-voelen’ en ’mee-kijken’ met mensen en dieren. Dan hoorde ik een gesprek over bijvoorbeeld levensvragen of over problemen. Dan voelde, zag of wist ik wat er allemaal nog meer aan de hand was.”

Hoe ga je te werk?

„Door via mijn handen energie over te brengen, wordt het zelfhelende vermogen meer geactiveerd. Door een innerlijk weten, kan ik veelal de ’ontbrekende puzzelstukjes’ aanreiken bij levensvragen en gezondheidsproblemen. Door in gesprek te gaan en zo samen te ontdekken wat er op een diepere bewustzijnslaag bij iemand speelt. Wanneer er sprake is van fysieke klachten, ga ik met mijn hand naar een pijnpunt toe. Vaak trekt de pijn of stress dan helemaal weg. Ik reik ook praktische handvatten en technieken aan, zodat iemand zichzelf kan helpen de stress kleiner te maken. Zo kom je uiteindelijk weer bij je werkelijke zelf.”

Wat doe je zelf om te ontspannen?

„Zelf begin ik de dag ook altijd met meditatie en ademhalingstechnieken en ik lees graag. Met name inspirerende boeken met goede spirituele onderwerpen. Over aura’s en chakra’s en het zelfhelend vermogen. Wat dat betreft ben ik nooit uitgeleerd. Sterker nog, hoe meer je je verdiept in de materie, des te meer je je opnieuw realiseert hoe weinig je eigenlijk weet.”

Hoe brengt u het weekeinde door? De krant is benieuwd naar uw favoriete plekken in Velsen. Welke bakker heeft het lekkerste brood, waar is het fijn (buiten) sporten en welke horecagelegenheid bezoekt u het liefst, enzovoort. Ook een keer in de krant? Mail naar kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.