Burgemeester Jos Wienen van Haarlem trakteert op Hollandse Nieuwe bij dag- en thuislozenopvang van HVO-Querido. ’Het is echt verrukkelijk’

Jos Wienen deelt haring uit aan Samir Benkiran.

Jos Wienen deelt haring uit aan Samir Benkiran.© Foto United Photos/ Rob van Wieringen

Sharon Story
Haarlem

Burgemeester Jos Wienen heeft vrijdagmiddag het eerste Haarlemse haringvaatje gegeven aan de dak-en thuislozenopvang van HVO-Querido op de Wilhelminastraat in Haarlem. Alle aanwezigen werden getrakteerd op een portie Hollandse Nieuwe.

,,Ik ontdekte het zelf pas op mijn 40ste, maar het is echt verrukkelijk. Een prachtig seizoensproduct dat typisch Nederlands is. En het mooie is: elk jaar is de Hollandse Nieuwe nog lekkerder dan het jaar daarvoor.” Bovendien is het gezond en een echte traktatie, dus laat je de kans niet ontnemen te proeven,” spreekt Wienen de aanwezigen toe.

De burgemeester heeft naar eigen zeggen een speciale band met de dak- en thuislozenopvang en complimenteert de mooie HVO-Querido locatie. ,,Dit is een fijne voorziening, maar ik besef me terdege dat niemand hier voor z’n lol zit. Het is best heftig als je door omstandigheden dak- of thuisloos raakt. Ik hoop dat dat voor de meeste aanwezigen hier tijdelijk is en dat er een doorstroom naar een eigen vaste plek mogelijk is.”

Het is het vierde jaar op rij dat de burgemeester het eerste Haarlemse haringvaatje schenkt aan een organisatie die het verschil maakt in de samenleving. Voorgaande jaren werd de vis gegeven aan de Stem in de Stad, inloopcentrum Het Open Huis en de Hartekamp.

De haring is geschonken door het Vishuysch Haarlem. Eigenaar Arie Willem van der Plas kwam ooit zelf met het idee.

Hij vertelt: ,,Ik kom uit Katwijk en daar is het net als in veel andere kustplaatsen traditie om het eerste haringvaatje te schenken. Toen wij vier jaar geleden een winkel opende in Haarlem wilde ik deze gewoonte graag voortzetten. Ik heb de burgemeester toen benaderd en hij reageerde razend enthousiast. Sindsdien kiest hij jaarlijks een maatschappelijk sociale organisatie uit waar de vis aan overhandigd wordt.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.