Poetin tekent omstreden wet tegen 'geschiedvervalsing'

ANP Producties | Bron: ANP

De Russische president Vladimir Poetin heeft een omstreden wet tegen geschiedvervalsing goedgekeurd. Die maakt het volgens Russische media strafbaar om de rol die de Sovjet-Unie speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog te vergelijken met die van nazi-Duitsland.

Historici hebben al duidelijk gemaakt zich zorgen te maken over hoe de wet gebruikt gaat worden. De wetgeving wordt gezien als een reactie op de veroordeling van het EU-parlement van het Molotov-Ribbentrop Pact, het niet-aanvalsverdrag van Duitsland en de Sovjet-Unie uit 1939.

Het Duitsland van Adolf Hitler en de Sovjet-Unie van Jozef Stalin maakten destijds stiekem afspraken over hoe ze Europa zouden verdelen. Dat leidde tot de invasie van Polen, oordeelde het Europarlement in 2019. Dat hield de Sovjet-Unie daarmee medeverantwoordelijk voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Het niet-aanvalsverdrag hield overigens geen stand. Hitler keerde zich later tegen de Russen en gaf zijn Wehrmacht opdracht de communistische Sovjet-Unie binnen te vallen. Daar vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen miljoenen doden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.