Ruim zes weken verkeershinder op de A9 door groot onderhoud

De aangegeven wegwerkzaamheden en adviesroutes van Rijkswaterstaat.© Kaart RWS

Robbert Minkhorst
Velsen

Rijkswaterstaat gaat deze zomer groot onderhoud uitvoeren aan de A9 tussen Velsen en Haarlem. Dat zal voor verkeershinder en vertraging zorgen, waarschuwt de rijksinstantie.

De wegwerkzaamheden beginnen op 9 juli en duren tot en met 24 augustus. Van maandag 23 tot woensdag 25 augustus is ’s nachts bovendien een deel van knooppunt Velsen dicht. ,,Groot onderhoud tussen Velsen en knooppunt Raasdorp zorgt voor extra reistijd, oplopend tot meer dan dertig minuten’’, kondigt Rijkswaterstaat aan. Knooppunt Raasdorp is de aansluiting met de A5.

De wegbeheerder gaat het asfalt vernieuwen en de vangrails en de bermen herstellen, ’zodat de weg weer jarenlang mee kan’. Dat betekent dat Rijkswaterstaat afwisselend rijrichtingen en op- en afritten afsluit op het Rottepolderplein en bij Haarlem-Zuid. Op de beschikbare weghelften zijn twee versmalde rijbanen beschikbaar, waar een verlaagde maximumsnelheid van 70 kilometer per uur geldt.

Spaarndam

Behalve weggebruikers krijgen ook inwoners van Spaarndam en Velserbroek last. ,,Geluidshinder voor omwonenden is tijdens de werkzaamheden onvermijdelijk’’, laat Rijkswaterstaat weten. ,,Het groot onderhoud gebeurt met zware machines. Met name het verwijderen van het oude asfalt zal voor geluidsoverlast zorgen. Uitvoerder Boskalis neemt maatregelen om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken.’’

Bij (grote) drukte adviseert de rijksinstantie om een alternatieve route te kiezen. Strandverkeer kan op zomerse dagen voor extra drukte zorgen. Wie vanuit de IJmond, Alkmaar of verder weg naar Haarlem wil, kan het beste via de A22, de Velsertunnel en de N208 gaan. Voor wie in Amsterdam moet zijn, is een omleiding via de A7 of de A8 handiger. De aanbevolen route naar Schiphol of verder naar het Zuiden gaat over de A8, A10 en A5. Gele borden geven de omleidingsroutes aan, aldus Rijkswaterstaat.

Velsertunnel

Bij de afsluiting van de Velsertunnel vanwege werkzaamheden in mei ging het in het eerste weekend mis. Verkeer liep vast en de vertraging in de IJmond liep op tot meer dan een uur. De Velserpont raakte overbelast. De gemeente Velsen riep Rijkswaterstaat op het matje, dat daarna beterschap beloofde. Problemen waren onder andere ontstaan door de onzorgvuldige aankondiging, bewegwijzering en communicatie.

De gemeente Velsen zorgde ervoor dat er in dat weekend een extra spitspont voer. Ook werden in IJmuiden en Velsen-Zuid verkeersregelaars ingezet. Automobilisten die niet goed wisten hoe ze moesten rijden, reden eerst helemaal om via Haarlem om het Noordzeekanaal over te kunnen steken. In het tweede weekend van de afgesloten Velsertunnel ging het beduidend beter.

Vanwege het onderhoud aan de A9 wordt nu een weekend in augustus de Wijkertunnel afgesloten, alleen voor verkeer richting Alkmaar. Bij knooppunt Velsen wordt het verkeer omgeleid via de Velsertunnel. De afsluiting duurt tot woensdagmorgen 25 augustus 5:00 uur, zo verwacht Rijkswaterstaat.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.