In Bloemendaal betaal je niets en in de Haarlemmermeer de hoofdprijs voor parkeerkaart gehandicapten

Gehandicapten betalen in Medemblik aanmerkelijk meer dan in andere West-Friese gemeenten voor een parkeerkaart.© Foto Media Perspectives

Cees Beemster
Haarlemmermeer

Stede Broec en Enkhuizen behoren tot de vier goedkoopste gemeenten van Noord-Holland als het gaat om de aanschaf van een parkeerkaart voor gehandicapten. Stede Broec vraagt hiervoor 20,80 euro en Enkhuizen 29 euro.

Alleen Heemstede en Bloemendaal waar de parkeerkaart gratis is, zijn goedkoper in Noord-Holland. Ook Den Helder, waar de kaart 29,50 euro kost, behoort tot de vijf goedkoopste gemeenten.

Dit blijkt uit onderzoek dat het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek de afgelopen weken heeft gedaan naar het verschil in de prijs van gehandicaptenparkeerkaarten per gemeenten. Met deze kaart kunnen gehandicapten gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen.

Aanvankelijk meldden de onderzoekers dat Medemblik de duurste gemeente is van Noord-Holland. Hier zou de parkeerkaart voor gehandicapten 228,15 euro kosten, maar dit bleek niet te kloppen. In Medemblik kost de kaart 68,30 euro.

De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een parkeerkaart van een gehandicapte zichtbaar achter het voorruit© Foto Media Perspectives

De prijs voor het aanvragen van zo’n kaart verschilt behoorlijk per gemeente. In Heerlen betaal je 471,25 euro, in Rotterdam 83,60 en als inwoner van Hardenberg of Bloemendaal hoef je zelfs helemaal niets te betalen voor de gehandicaptenparkeerkaart. In Noord-Holland is de gemiddelde prijs van de kaart 98,42 euro. Landelijke is de gemiddelde prijs 105,35 euro.

De vier gemeenten in Noord-Holland waar de parkeerkaart het duurste is zijn: Haarlemmermeer (222,60 euro), Texel (197,85 euro), Amsterdam (189,20 euro) en Castricum (186,70 euro).

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.