Karateka Tyron Lardy weet zich net niet te plaatsen voor Tokio

Tyron Lardy.© Archieffoto United Photos

Theo Plasschaert
Parijs

Nederlandse karateka’s zullen volgende maand ontbreken op het Olympisch toernooi in Tokio. De Haarlemse zwaargewicht Tyron Lardy had een prima dag en was bijna geplaatst maar na een tumultueuze laatste partij ging het toch nog mis.

Afgelopen weekend was in Parijs de laatste mogelijkheid om een olympisch ticket binnen te halen. De sport staat voor het eerst op het Olympisch programma. Lardy is normaal een stevige zwaargewicht maar moest nu uitkomen in de Olympische klasse van + 75 kilo, waarin sporters boven en onder de 84 kilo zijn samengevoegd.

De karateka van Kenamju won in Parijs de eerste partij van de Tsjech Bosak, maar verloor daarna op scheidsrechterlijke beslissing van de Georgiër Arkania.

Lardy mocht vervolgens wel uitkomen in de herkansing. Daarin won hij alles maar de laatste vier moesten het vervolgens in een extra ronde nog eens tegen elkaar opnemen.

In de eerste extra ontmoeting tegen Tareq Hamedi uit Saoedi Arabië ging het mis. Lardy speelde daarna gelijk tegen de Georgiër, maar won heel even bij een 3-3 stand van de Canadees Gayinski door een straf. De Canadees zou kort voor tijd namelijk buiten de mat zijn gestapt. Hij tekende echter met succes protest aan. Zelden vertoond was dat voor de laatste drie seconden de sporters weer terug de mat op moesten en daarin scoorde Gayinski toch nog met een winnende trap.

De voorbereiding van Lardy was niet ideaal geweest want eind maart scheurde hij een strekpees af aan de ringvinger van zijn linkerhand. Ondanks een snelle operatie was zijn voorbereidingstijd na herstel relatief kort.

Laatar

Kenamju karateka Omar Laatar, gecoacht door oud wereldkampioen Stuart Kemp, verloor zijn enige partij in het lichtere gewicht tot 67 kilo van de Filippijn Jayson Ramiil Macaalay met 1-0 , maar mocht niet verder naar de herkansing.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen