Gemeente Heemstede geeft toe: bewoners hadden geïnformeerd moeten worden over ligplaats schip De Olifant

Schip De Olifant ligt al meer dan twintig jaar in de Haven van Heemstede.

Schip De Olifant ligt al meer dan twintig jaar in de Haven van Heemstede.© Mediahuis

Nina Eshuis
Heemstede

’We hadden de bewoners moeten informeren over de ligplaats voor schip De Olifant’, reageert de gemeente Heemstede op de commotie die is ontstaan door de aanleg van een steiger voor het appartementencomplex Spaarneborgh aan de Offenbachlaan.

Bewoners van het complex zijn boos om de aanleg van de ligplaats voor een boot, omdat het hun uitzicht zou verpesten. Ze wisten van niks en waren in de veronderstelling dat er voor hun deur helemaal geen boten mogen liggen. De ligplaats is bedoeld voor schip De Olifant, dat al meer dan twintig jaar in de Haven van Heemstede drijft. In de vernieuwde haven is geen plek meer voor de boot, die achttien meter lang is.

In de Verordening openbaar water staat het stukje wal voor de Offenbachlaan niet aangegeven als ligplek voor boten. Toch is het geen verboden plek voor een ligplaats, volgens een perswoordvoerder van de gemeente.

Rechten

In de commissie Ruimte werd donderdagavond de kwestie rondom het schip behandeld, vanwege schriftelijke vragen van GroenLinks en Heemsteeds Burger Belang (HBB). Raadslid Lenny Jagtenberg (HBB) vroeg zich af waarom de ligplek van De Olifant niet gewoon is opgezegd. Volgens verantwoordelijk wethouder Nicole Mulder (GroenLinks) heeft de eigenaar van het schip rechten opgebouwd in de jaren dat het in de haven lag. De Olifant lag er met gemeentelijke toestemming en er werd jaarlijks liggeld betaald.

Volgens de wethouder is dit de enige plek waar het schip kan liggen in verband met veiligheid, diepte en grootte. Raadslid Michel Radix (VVD) vroeg tijdens de commissievergadering of het schip niet bij de Industrieweg ter hoogte van de oude Volkswagengarage kan liggen. Wethouder Mulder beloofde daar schriftelijk antwoord op te geven.

De gemeente heeft op 15 juni een gesprek met de vertegenwoordiger van de bewoners. Tot die tijd blijft de boot in de gemeentelijke haven.

Lees ook: Heemstedenaren boos om nieuwe ligplaats voor schip De Olifant: ’Precies in ons gezichtsveld’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.