Een knipbeurt als dank voor de taalles

Taalcoach Wilma(l.) met leerling én kapster Simin.
© foto kees de boer
1/2
IJmuiden

Op een laagdrempelige manier vluchtelingen kennis laten maken met de Nederlandse taal. Wilma van Schuilenburg heeft er lol in.

Elke donderdag van half twee tot drie uur ’s middags brengt ze in buurthuis De Spil haar pupillen uit Iran, Nigeria, Ierland en Thailand de kneepjes van het Nederlands bij. Daar gebruikt ze boeken voor. Die lezen de leerlingen, waarna ze er vragen over krijgen. Deze week is het boekje ’Nieuwkomers op de dijk’ onderwerp van gesprek. Het verhaal gaat over hoofdpersoon Wilma, die wakker wordt van een heleboel herrie. Als ze gaat kijken wat er aan de hand is, ziet ze allemaal vreemdelingen en is de straat met een rood lint afgezet. Er komt een opvang voor vluchtelingen, hoort ze. Wilma is 77 jaar oud en van vluchtelingen wil ze niks weten. Maar dan valt ze opeens flauw en komt bij in de armen van een jonge vrouw die arts is en uit Syrië komt. Al met al een prikkelend gegeven tijdens deze taalles.

,,Ik vind het prachtig werk dit”, zegt Wilma. ,,Ik ben een tijd geleden volledig afgekeurd en dan moet je wat met je tijd. Ik ben geen type dat achter de geraniums gaat zitten. Dit geeft me veel voldoening, vooral wanneer je ziet dat mensen vooruitgang boeken met de taal. Je krijgt er dankbaarheid voor terug.”

Niet alleen dankbaarheid, want leerlinge Simin uit Iran is kapster van beroep en ze heeft vorige week aangeboden om het haar van Wilma te doen deze donderdag. ,,Hartstikke leuk, toch?”, zegt de vrijwilligster. ,,Dat haar van mij kan wel een knipbeurt gebruiken.”

De toekomst van de taalcoaching is momenteel een beetje ongewis, omdat het buurthuis over drie weken sluit.

,,We moeten op zoek naar een andere locatie. In buurthuis De Dwarsligger wordt ook taalles gegeven, ik hoop dat we daar bij aan kunnen sluiten. Mocht het trouwens een andere plek worden, dan ga ik ook mee. Dit werk wil ik absoluut niet kwijt.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.