Premium

Kostuums, bladmuziek, melodieën, beeld: Onze kinder-tv van begin tot nu

Ydwer Bosma in de Bereboot. De makers van de serie lagen voortdurend in de clinch, met als toppunt gijzeling van de poppen.
© Foto Faralda Houthuijsen

Ydwer Bosma is een wandelende encyclopedie als het om kindertelevisie gaat. Dat is althans de conclusie van Hans Stuijfbergen, die de afgelopen tijd heel wat uren met de ‘beroepscreatieveling’ doorbracht.

Stuijfbergen is directeur van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Hij richtte daar samen met de Purmerendse Bosma de expositie ’Kijkbuisvrienden, 70 jaar kinderTV’ in. ,,Hij kwam met het idee om een tentoonstelling in te richten over zeventig jaar Nederlandse kindertelevisie’’, geeft Stuijfbergen de eer aan Bosma. Die legt uit: ,,Het begon met een bezoek aan het Museum Beeld en Geluid in Hilversum. Ik betreurde hoe weinig daar te zien was. Er staat veel meer in het archief en veel acteurs en programmamakers hebben van alles thuis. Ik vond dat dat ergens te zien zou moeten zijn. Ik kom zelf uit Hoorn en vind het Museum van de 20e Eeuw geweldig. Het is allemaal nostalgie en daar houden mensen van. Daar past zo’n tentoonstelling perfect.’’

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.