Rinus van Kalmthout valt na sterk begin terug in Indy 500 en finisht als achtste [video]

Colton Herta (26) leads Rinus VeeKay (21), of the Netherlands, and Conor Daly (47) into the first turn during the Indianapolis 500 auto race at Indianapolis Motor Speedway in Indianapolis, Sunday, May 30, 2021. (AP Photo/Paul Sancya) ORG XMIT: INMC133
© Foto AP
Indianapolis

Rinus van Kalmthout is achtste geworden in de prestentieuze Indy 500-race. De Hoofddorper startte als derde en leek lange tijd mee te kunnen strijden om de overwinning. Na de laatste pitstop viel hij terug.

Van Kalmthout (20) startte vanaf de eerste startrij. Tijdens de kwalificatie vorig week moest hij alleen regerend IndyCar-kampioen Scott Dixon en Colton Herta voor laten gaan. Kort na de start greep de twintigjarige Hoofddorper de leiding in de race. Zijn achtervolger Herta en Dixon vonden het wel prima. Zo konden zij brandstof sparen, terwijl Van Kalmthout het kopwerk deed.

Kort na de pitstop van Van Kalmthout slipte Justin Wilson bij het ingaan van de pitlane. Dit zorgde voor een zogenoemde caution. De safety car leidde het veld. Scott Dixon maakte een inschattingsfout door naar de pitstraat te gaan, terwijl dit officieel nog niet mocht. Hiermee verloor hij veel tijd.

Na de herstart greep Van Kalmthout snel weer de leiding. Achter hem trof hij zijn ploeggenoot Conor Daly die veel plekken had gewonnen. Daly nam de leiding over waardoor Van Kalmthout brandstof kon besparen. De twee coureurs van Ed Carpenter Racing controleerde op indrukwekkende wijze de race.

Daly verloor bij een pitstop een aantal posities terug. Nadat Graham Rahal een wiel verloor, werd de race geneutraliseerd. Alex Palou en Hélio Castroneves profiteerde daarvan door een pitstop te maken. Van Kalmthout viel terug naar de vijfde plek. Van Kalmthout leek in de finale mee te kunnen strijden voor de podiumplekken maar bij de laatste stop ging er iets mis. Hij reed enige tijd op de vijftiende plek, maar maakte nog veel goed in de laatste rondes. Hij eindigde de race als nummer acht.

Winnaar werd de 46-jarige Hélio Castroneves. Hij won voor de vierde keer.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen