Premium

Miljoenen voor slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland moeten burger niet in deelauto of ov dwingen, maar juist meer keuzemogelijkheden bieden

Een jongetje zit in een ’concept car’ op een show in Duitsland gewijd aan futuristische mobiliteit.
© AFP/Thomas Kienzle
Haarlem

’Slimme mobiliteit’, ofwel smart mobility maakt reizen door Noord-Holland makkelijker. Niet door keuzes te beperken van wijzen van transport, maar door ze beter op elkaar aan te laten sluiten het aantal keuzemogelijkheden juist te vergroten. De komende jaren wordt er bijna zestien miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar en realiseren van slimme laadpalen, intelligente verkeerslichten, deelmobiliteit en goed op elkaar laten aansluiten van auto en (elektrische) fiets op het OV.

Blijven mensen in als coronamaatregelen versoepeld zijn in dezelfde mate thuiswerken? En lukt het om reizigers en hun reizen te spreiden over de dag? Vragen die nu de impact van corona op diverse sectoren van de economie steeds duidelijker wordt, ook de provincie bezighouden. Omdat die zich de komende jaren ook met opgaven geconfronteerd ziet rond de klimaattransitie, duurzame verstedelijking, bereikbaarheid en vitaal houden van het landelijk gebied, bekijkt ze deze vragen in samenhang met die thema’s. Onder de naam ’focus op smart mobility’ stelden Provinciale Staten maandagavond een visie vast, waarin dit middel voor slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland centraal staat.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.