Gele Ikea-sticker als rode lap

Gele stickers op jas, dat meen je niet?!

Gele stickers op jas, dat meen je niet?!© Publiciteitsfoto

Yvo Grote

Ga d’r maar aan staan als winkelmanager. De deuren zijn dan weer open om klanten te ontvangen, maar dat gaat heus niet zomaar. Hoeveel mensen mag je eigenlijk binnenlaten, en hoe ga je dat reguleren? Hoe voorkom je rijen voor je winkel, zonder dat je mensen weg hoeft te sturen? En hoe handhaaf je de mondkapjesplicht en wat als iemand aangeeft om medische redenen geen mondkapje te kunnen dragen?

Allemaal vragen die soms een creatieve oplossing vergen. Ook bij de Delftse vestiging van Ikea gingen het management er eens goed voor zitten. Voor dat mondkapjesprobleem kwam een lumineus idee op tafel: stickers. Wie geen mondkapje kan dragen, krijgt een sticker op zijn jas, met een geel mondkapje erop zodat niemand ze er nog naar hoeft te vragen.

Een gele sticker? Op de jas geplakt? Waar is het historisch besef gebleven in de stad waar in kapitalen vaderlandse geschiedenis is geschreven? En jawel, terwijl de eerste bestickerde klanten tussen de boxsprings en wandkasten struinden, ontplofte internet. Hoe haalt Ikea het in het hoofd om hun klanten met gele Davidsterren te behangen?

De Ikea-management haastte zich te verontschuldigen voor de associatie met de jodendeportaties in de Tweede Wereldoorlog. Om eraan toe te voegen dat het natuurlijk nooit de intentie was en de fout alleen in het filiaal in Delft is gemaakt. Maar het kwaad was al geschied; het ging stevig los op de sociale platforms, van scheldkanonnades tot boycotoproepen.

Wijze Ikea-les voor winkelmanagers: vindingrijkheid is mooi, maar vergeet niet de check en dubbelcheck.

6bae95b6-b484-11eb-94f5-02d1dbdc35d1.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.