’Van naweeën van corona heb ik helemaal geen last meer. Daar ben ik echt het meest blij mee’, is judoka Frank de Wit opgelucht

Frank de Wit© Archieffoto ANP

Frank de Wit

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Haarlems Dagblad volgt enkelen van hen in hun voorbereiding zoals judoka Frank de Wit.

,,Ik ben op dit moment in voorbereiding op het WK in Boedapest en ik heb het gevoel dat ik er wel goed inzit. Vorige week hebben we weer een trainingsstage gedaan. Dat was hier op Papendal. Een paar buitenlandse judoka’s zijn hier naartoe gekomen en met vijf man uit de top zeven van de wereld was het niveau hoog. Het belangrijkste voor mij was echter vooral dat ik helemaal geen last meer heb van naweeën van corona. Daar ben ik echt het meest blij mee.

Na een periode waarin ik heel veel partijen heb afgewerkt, ga ik de komende tijd de trainingen wat specificeren. Dan richt ik mij bijvoorbeeld meer op de worpen. En daarnaast ga ik het fysieke gedeelte meer opbouwen. Ik doe nu drie keer in de week aan krachttraining en twee keer in de week aan conditietraining. Voordat ik daar aan begin zit ik elke ochtend wel een minuut of twintig op de hometrainer. Elke avond is er dan fysieke training, met uitzondering van woensdag. Dan heb ik vrij.

In de weekenden ga ik altijd terug naar Heemskerk. Dan train ik ook. Meestal ga ik op zaterdag hardlopen. Soms gaat mijn vader mee op de fiets en soms loop ik samen met mijn broer. Daarnaast hebben we thuis een kleine gym, waar vaak vrienden langskomen. Dat zijn inmiddels allemaal oud-judoka’s, dus is het allemaal wat minder intensief. En dat is ook prima. Ontspannen is ook heel belangrijk en het is gewoon prettig om naast het harde trainen regelmatig tussen familie en vrienden te zijn.

Het WK staat voor juni op het programma. Het is het laatste grote evenement voor de Olympische Spelen. Bij grote toernooien vind ik het overigens altijd prettig om daar ruim van tevoren aanwezig te zijn. Al is dat nu met alle tests en bubbels sowieso al noodzakelijk. Als je nog in Nederland bent, heb je het gevoel van zo’n evenement niet. Dus ik vind het fijn om voordat ik zelf in actie moet komen die toernooi-vibe al een beetje op te snuiven tussen het trainen en het afvallen door. Daardoor voel je de spanning veel meer en dat zorgt voor een betere focus.”

trainen voor tokio

Vier regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Haarlems Dagblad volgt om beurten badmintonster Selena Piek (29), baanwielrenner Matthijs Büchli (28), judoka Frank de Wit (25) en hockeyer Jorrit Croon (22) tijdens hun voorbereiding.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen