Expositie ’Who is she?’ laat portretten van vrouwen spreken

’Guess who's coming to dinner too’ van Patricia Kaersenhout.
© Foto Aatjan Renders
Haarlem

Het Frans Hals Museum hoopt - net als de overige musea - binnen niet al te lange tijd weer bezoekers te mogen verwelkomen. Er wordt dan ook druk gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling, waarin louter vrouwen de hoofdrol vertolken.

Aan de Grote Markt is vanaf 25 juni de tentoonstelling ’Who is she? Portretten vertellen’ te zien. Centraal kunstwerk in de expositie is ’Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout. Met deze installatie, bestaand uit grote, rijk gedekte eettafels vol glaswerk en geborduurde lopers, geeft Kaersenhout vrouwen van kleur die nog geen positie hebben veroverd in de geschiedschrijving een plek aan tafel: een hedendaags portret van heldinnen van verzet.

(Tekst gaat door onder de foto)

Untitled #96, 2000
© Hellen van Meene

Geïnspireerd door het werk van Kaersenhout heeft conservator Manique Hendricks van het Frans Hals Museum samen met conservator in opleiding Maarten de Leede en directeur Ann Demeester met een ander perspectief naar de collectie van het museum gekeken. Zij hebben een selectie gemaakt van portretten van en door vrouwen uit de periode 1820 tot heden van kunstenaars als Charley Toorop, Hellen van Meene, Julika Rudelius, Charles Howard Hodges en Jan Sluijters.

(Tekst gaat door onder de foto)

Portret van Wilhelmina Jacoba van Pembroe
© Charles Howard Hodges, 1764 - 1837

Buitengewone vrouwen

De tafel van Kaerenshout is gedekt voor vijftien buitengewone vrouwen van over de hele wereld, van de oudheid tot nu. Hun levensverhalen getuigen van moed, kracht, verzet, zorgzaamheid en liefde. Deze vrouwen hebben de geschiedenis mee bepaald, maar hun levens en daden bleven onderbelicht.

Kaersenhout deelt ze op in drie groepen, elk aan een kant van de driehoekige tafel: ’Krijgerskoninginnen en Goddelijke Figuren’, ’Slavernij en Kolonialisme’ en ’Kolonialisme en Hedendaagse Revolutionairen’. Vrouwen als Koningin Nanny van Jamaica: één van de eerste verzetsleiders tegen de slavernij in Noord- en Zuid-Amerika en Marsha P. Johnson: homorechtenactivist en transgenderrevolutionair, krijgen in ’Guess Who’s Coming to Dinner too?’ letterlijk een plaats aan tafel. En door deze tentoonstelling ook een plek in het museum.

’Who is she? Portretten vertellen’ is te zien vanaf 25 juni tot en met 2 januari in het Frans Hals Museum, locatie Hal.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.