Groot onderhoud Haarlemse bruggen kost 1,1 miljoen euro

De Schoterbrug.
© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Acht beweegbare bruggen in Haarlem zijn aan groot onderhoud toe. De kosten van de werkzaamheden bedragen naar verwachting zo’n 1,1 miljoen euro.

Het gaat om de Schoterbrug, Waarderbrug, Prinsenbrug, Catherijnebrug, Gravestenenbrug, Melkbrug, Langebrug en Schouwbroekerbrug. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het vervangen van de elektrotechnische installaties en onderhoud aan de constructies van de oeververbindingen.

Vijf van de bruggen zijn in de periode 2021-2022 al aan de beurt. Drie bruggen neemt de gemeente tussen 2023 en 2025 onder handen.

Welke bruggen vooraan in de rij staan, is nog niet duidelijk. ,,De planning wordt ook bepaald door afstemming met verkeersdruk en natuurlijk de volgorde van urgentie’’, laat een gemeentewoordvoerder weten. ,,Immers, de meest risicovolle brug moet als eerst.’’

De gemeente Haarlem telt in totaal elf beweegbare bruggen. De Figeebrug, de Buitenrustbruggen en de Balkbrug in Spaarndam zijn niet in het onderhoudsprogramma opgenomen. Volgens de woordvoerder staan die nauwelijks in storing of zijn ze nog zo nieuw dat een opknapbeurt niet nodig is.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.