Recordaantal stemmers in De Spil in IJmuiden; PVV, D66 en FvD lijken het erg goed te doen

Stembureauvoorzitter Floor Out deelt stembiljetten uit aan de tellers en sorteerders.

Stembureauvoorzitter Floor Out deelt stembiljetten uit aan de tellers en sorteerders.© Foto United Photos/Ron Pichel

Robbert Minkhorst
IJmuiden

Een herschikking van de Velsense kiesdistricten heeft stembureau De Spil woensdag een record opgeleverd.

Ruim 1100 IJmuidenaren brachten in het buurthuis hun stem uit voor de Tweede Kamer. Nooit eerder waren dat er zoveel. ,,Overweldigend’’, reageert stembureauvoorzitter Floor Out. ,,We hadden buiten rijen staan.’’

De Spil werd dit keer wel een handje geholpen. Er waren meer stemgerechtigden aangewezen op het buurthuis dan bij eerdere verkiezingen. Corona zorgde noodgedwongen voor een nieuwe indeling van de kiesdistricten. Sommige stemlokalen vielen af - scholen - of waren alleen toegankelijk voor bewoners - woonzorgcentra. Daar kwamen ook andere stembureaus voor terug in Velsen, zoals de Stadsschouwburg en bijvoorbeeld de voetbalclubs vv Stormvogels en FC Velsenoord.

Duidelijkheid over de uitslag zou er sowieso niet voor middernacht komen. Op enig moment kon stembureauvoorzitter Floor Out een voorlopige uitkomst appen naar adviseur burgerzaken Niels van Huijssteden op het hoofdstembureau - het gemeentehuis - maar die is niet openbaar.

Afgaande op de eerste uren van het sorteren en tellen van de stemmen scoorden de PVV (lijst 2), D66 (lijst 4) en Forum voor Democratie (lijst 13) erg goed. Het PvdA-bolwerk dat de buurt ooit was, is die ’sinds Pim Fortuyn’ eigenlijk al niet meer, zei Out.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.