Bommen ruimen kost Haarlemmermeer 2,8 miljoen euro

Deze bom werd in Rijsenhout tot ontploffig gebracht.

Deze bom werd in Rijsenhout tot ontploffig gebracht.© United Photos/Remco van der Kruis

Bart Boele
Hoofddorp

Er is in Haarlemmermeer vorig jaar ruim 2,8 miljoen euro besteed aan het onderzoek naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog en het verwijderen daarvan. De gemeente maakt nu aanspraak op het gemeentefonds van het rijk, om 68 procent van die kosten vergoed te krijgen.

Dankzij de luchthaven Schiphol maar ook door een schijnvliegveld bij Rijsenhout was Haarlemmermeer een geliefd doelwit voor bombardementen in de periode 1940-1945, zowel voor de Duitsers als de geallieerden. Die laatsten dropten na een bombardement in Duitsland in deze regio ook nogal eens overgebleven bommen op weg naar huis.

Primaviera-gebied

In het Primaviera-gebied bij Rijsenhout, ooit aangewezen als glastuinbouwgebied van de toekomst, zijn tientallen bommen gevonden en geruimd. Voor de bouw van de kassen van tomatenkweker Schenkeveld werden er enkele jaren geleden maar liefst 43 aangetroffen. De financiële afhandeling daarvan wordt in de aanvraag over 2020 meegenomen. Hetzelfde geldt voor het terrein van kweker Looije bij Burgerveen.

Op het terrein van de luchthaven Schiphol zijn de nodige bomlocaties onderzocht, maar er zijn geen bommen gevonden. De onderzoeken kosten echter wel geld. Hetzelfde geldt voor bedrijventerrein Schiphol Trade Park bij Hoofddorp, de bouwactiviteiten bij het Van der Valk hotel langs de A4, Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug en openbaar groen van de gemeente zelf. Als het ging om grond van bedrijven, betalen zij 32 procent van de kosten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.