Jong AZ stuurt Jong Ajax met lege handen terug naar huis; winnende doelpunt Kenzo Goudmijn [video]

Kenzo Goudmijn, hier in actie tegen FC Twente, afgelopen zaterdag.© Foto ANP

Theo Brinkman
Wijdewormer

Het was voor Jong AZ nog even billenknijpen in blessuretijd, toen de ruim twee meter lange Jong Ajax-keeper Kjell Scherpen mee naar voren ging, maar ook dat liep goed af. Scherpen kreeg de bal wel op zijn hoofd, maar hij kopte naast. Zo trok Jong AZ maandagavond een 2-1 overwinning op Jong Ajax over de streep.

Jong AZ en Jong Ajax maakten er een alleraardigste wedstrijd van, waarbij vooral in de eerste helft de meeste kansen voor AZ waren. Op het moment dat Naci Ünüvar halverwege de eerste helft Jong Ajax op voorsprong schoot, was Jong AZ al gevaarlijk geweest via Jelle Duin, Kenzo Goudmijn en Zakaria Aboukhlal.

Mede onder impuls van de bedrijvige en energieke Mo Taabouni, die als linksbuiten speelde, bleef AZ de aanval zoeken. Tien minuten voor rust resulteerde dat in de gelijkmaker.

Na een uitstekende lange pass van centrale verdediger Tijs Velthuis kwam Taabouni goed door. Zijn poging strandde nog, maar de rebound werd vervolgens binnengetikt door Duin.

In verdedigend opzicht bleef AZ lange tijd goed overeind, ondanks de aanwezigheid van Brian Brobbey in de spits bij Jong Ajax. Brobbey, die voor Ajax 1 diverse belangrijke goals maakte en komende zomer overstapt naar Red Bull Leipzig, werd goed bespeeld door de twee centrale verdedigers van AZ, Jorn Berkhout en Tijs Velthuis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eén keer, vijf minuten na rust, was de oersterke Brobbey niet te houden. In een rush schudde hij beide centrale verdedigers af en leek hij te gaan scoren, maar keeper Hobie Verhulst redde. Tien minuten later ging Brobbey naar de kant. Een uur was genoeg voor hem. Hij is mogelijk donderdag weer nodig bij Ajax 1, dat dan in de Europa League de return tegen Young Boys speelt.

Hoewel Jong AZ na rust wat minder gevaarlijk werd (en Jong Ajax juist via Sontje Hansen bijna scoorde, hij schoot op de paal) kwam het twintig minuten voor tijd toch op voorsprong.

Kenzo Goudmijn, opnieuw op tien spelend, liet nog eens zien dat hij als aanvallende middenvelder doorslaggevend kan zijn. Met een korte versnelling schudde hij een tegenstander af, waarna hij met een venijnig schot keeper Kjell Scherpen passeerde.

Op de counter kreeg Jong AZ daarna nog voldoende kansen om de wedstrijd te beslissen, maar sommige aanvallen werden niet goed uitgespeeld en andere keren werden de kansen slecht afgemaakt. Aan de andere kant hield keeper Hobie Verhulst de voorsprong overeind door goed te redden op een schot van Ünüvar.

Jong AZ staat ondanks de overwinning nog derde van onder, maar heeft de clubs boven zich wel weer voor het grijpen.

Jong AZ-Jong Ajax 2-1

25. Ünüvar 0-1, 33. Duin 1-1, 69. Goudmijn 2-1.

Jong AZ; Verhulst; Jacobs, Berkhout, Velthuis, Gullit; Evjen (87. Buurmeester), Goudmijn (87. Barasi), Koopmeiners; Aboukhlal, Duin, Taabouni.

Meer nieuws uit Ajax