Samantha Wessels uit Schagerbrug laat zich niet tegenhouden door MS

© Foto Erna Faust

Ronneke van der Genugten

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag leggen we vandaag voor aan de sportieve Samantha Wessels uit Schagerbrug. „Ik probeer elke keer weer een grens over te gaan.”

Haar weekend bestaat uit ’heerlijk’ sporten. „Samen met gezellige mensen en op de twee mooiste locaties die er wat mij betreft zijn in Noord-Holland. Zaterdagochtend verzamelen wij in Schoorl met een groep van zo’n tien hardlopers voor een bosloop van 10 km door de bossen en duinen van Schoorl en Bergen.”

„Elke keer weer, of het nu prachtig of slecht weer is, is dit volop genieten. We lopen op een tempo dat we evengoed nog gezellig kunnen kletsen. Een heerlijk begin van het weekend.”

„Op zondagmorgen ben ik te vinden op het strand van Callantsoog voor een uurtje bootcamp met ook een gezellige sportieve groep mensen.”

„Voor mij is dit dubbel genieten, omdat ik MS heb. In 2004 kreeg ik de diagnose, toen ging het behoorlijk slecht met me. Ik had verschillende klachten en kon mijn eigen naam niet eens meer schrijven. Lopen ging ook niet meer goed, ik was totaal uitgeput. Toen ik naar de huisarts ging, lag ik binnen twee dagen in het ziekenhuis en kreeg na een aantal onderzoeken te horen dat ik MS heb.”

„Het eerste jaar was ik knock-out, totaal verdoofd door deze diagnose. Daarna ben ik weer begonnen met wandelen. Toen dat goed ging, pakte ik ook het tennissen weer op. Het was heel spannend. Mijn neuroloog zei dat ik vooral niet te veel moest doen. Hij voorspelde dat ik me moest voorbereiden op een arbeidsongeschikt leven. Ik merkte dat ik me na het tennissen juist beter voelde, het gaf mij het gevoel dat ik scherper en opgewekter was.”

„Tien jaar lang heb ik dit rustig opgebouwd. Zes jaar geleden durfde ik zelfs een bootcamp aan. Heel inspannend, maar wel next level. Ik probeer elke keer weer een grens over te gaan, maar doe niet te gek. Als iets niet gaat, stop ik.”

„MS is een rare ziekte, met verschillende uitkomsten en aanpakken. Ik ben heel erg op mijn eigen gevoel afgegaan. Ik was ook eigenwijs en wilde geen medicijnen. Vanaf het begin werd het gebruik van medicijnen aangeraden. Er gebeurde zoveel opeens, de schok was te groot voor me. MS-medicatie moet je spuiten, elke dag. Die impact vond ik op dat moment te groot in mijn leven.”

„Ik heb familieleden in Oostenrijk wonen die in de medische wereld zitten. Zij hebben voor mij in hun netwerk lijntjes uitgezet. Zo kwam ik in contact met een professor in Berlijn. Hij kan aan je bloed zien of je binnen zes maanden een nieuwe MS-aanval krijgt. Uit dat onderzoek bleek dat het niet te verwachten was dat ik binnen dat half jaar een aanval zou krijgen. Toen dacht ik, dan zien we het over een half jaar wel weer. We zijn nu vijftien, nee bijna zestien jaar verder en ik heb nog slechts één keer een aanval gehad.”

„Goede voeding en beweging en veel buiten zijn, werken voor mij super goed. Sporten is voor een MS-patiënt niet vanzelfsprekend. Daarom zijn die weekendactiviteiten een enorme verrijking en noodzaak in mijn leven geworden. En ik ben blij dat ik kan zeggen dat ik ook nog altijd werk. Ik ben accountmanager bij Reaal in Alkmaar. Door de coronacrisis werk ik thuis en ik heb minder reistijd. Hierdoor ontstaat meer vrije tijd, die ik weer kan besteden aan sporten.”

Wat doe jij in je vrije tijd?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.