Op deze dag in 1981: Barcelona-voetballer Enrique ’Quini’ Carlos Gonzáles wordt buiten Camp Nou opgewacht en ontvoerd. Zijn bevrijding volgt pas na 25 dagen

Voormalig Barcelona-speler Enrique Castro Gonzalez, bijnaam Quini, wordt herdacht na zijn overlijden op 27 februari 2018.
© Foto AFP/Lluis Gene

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Op 1 maart 1981 wordt Barcelona-aanvaller Enrique Carlos González, beter bekend als Quini, buiten Camp Nou opgewacht en ontvoerd.

Topschutter

In de zomer van 1980 verruilde Enrique Castro González, beter bekend onder zijn voetbalnaam Quini, Sporting Gijón voor FC Barcelona. De Catalaanse voetbalclub was zeer verheugd met zijn komst en dacht met de veel scorende spits de sleutel in handen te hebben die moest leiden naar het eerste kampioenschap in zeven jaar. Quini had zich immers al drie keer tot topschutter van de Primera Division gekroond.

Ontvoering

In zijn eerste jaar bij Barcelona was Quini gelijk op dreef en zijn nieuwe club was goed op weg richting het kampioenschap. Op 1 maart werd Hercules Alicante eenvoudig met 6-0 opzij gezet. Na de wedstrijd waarin hij met twee treffers zijn seizoenstotaal op achttien had gebracht verliet Quini met zijn auto Camp Nou. Hij werd echter door twee gewapende mannen opgewacht en ontvoerd. Zij eisten honderd miljoen peseta’s aan losgeld. Een ontvoerder had een Zwitserse bankrekening geopend waar het losgeld op gestort moest worden. Het bankgeheim werd voor deze keer geschonden waardoor de ontvoerder in Genève door de Zwitserse politie werd gearresteerd. Op grond van zijn verklaring kwam de politie achter de verblijfplaats van Quini en kon de Spaanse politie na vijfentwintig dagen Quini bevrijden. De goalgetter was goed behandeld door zijn ontvoerders en verkeerde in goede gezondheid. Quini had al die tijd in een betonnen hok van een paar vierkante meter onder een flat in Zaragosa gezeten. Uit blijdschap staken bewoners in zijn oude woonplaats Aviles in Asturië vijfentwintig vuurpijlen af, voor iedere dag één.

Impact

De ontvoering had een enorme impact op koploper Barcelona. Het elftal was compleet van slag en pakte zonder Quini in vier wedstrijden slechts één punt en dat heeft Barcelona ondanks de twintig doelpunten van topscorer Quini de titel gekost. De Catalanen eindigden zelfs als vijfde op vier punten van kampioen Real Sociedad. De vrouw van Quini ging niet lang na de ontvoering bij hem weg omdat de spits volgens haar een heel ander mens was geworden.

Stockholmsyndroom

De ontvoerders van Quini kregen celstraffen van tien jaar. Die straf had hoger uit kunnen vallen, maar Quini had zelf geen klacht tegen hen ingediend omdat hij tijdens zijn gevangenschap het Stockholmsyndroom had ontwikkeld. Quini verklaarde dat hij goed was behandeld door zijn ontvoerders en dat het ’in wezen goede mensen’ waren. Het was de laatste keer dat hij er iets over heeft verteld. Tot aan zijn overlijden in 2018 heeft hij namelijk nooit meer over zijn ontvoering willen praten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen