Lezersvraag: Kan familie-uitje doorgaan ondanks corona?

Op deze plek delen lezers hun dilemma’s. Anderen reageren erop. Dit keer: Kan familie-uitje doorgaan ondanks corona? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Binnen de familie van Chantal is tweestrijd ontstaan over hun jaarlijkse familie-uitje, met Pasen. Kan dat gewoon doorgaan nu corona op de loer ligt? Haar ouders en broer zien geen gevaar. Haar man wel.

Chantal (42): „Het is traditie dat we met Pasen met onze familie eropuit gaan. Mijn ouders trakteren ons dan op een weekend aan de kust. Met mijn broer en zijn gezin, mijn man en kinderen en mijn vader en moeder logeren we dan in een grote bungalow van vrienden, met plaats voor tien. Het programma heeft een vast patroon met een bezoek aan een zwembad, een speurtocht en kaartspelletjes. Op de eerste dag komen steevast de gourmetpannetjes op tafel, op de tweede dag rekent iedereen op de magische macaroni van oma. Altijd gezellig.

Ook nu kijken de kinderen en hun opa en oma reikhalzend uit naar het familie-uitje. Na maanden binnen zitten en een gebrek aan vertier, lijkt het verleidelijk om er samen op uit te gaan. Daarom praten de kinderen er al weken over. Mijn vader voedt het enthousiasme door alvast tips voor de speurtocht te verraden en mijn moeder stuurde al foto’s rond van borden zogenaamde ’oefenmacaroni’.

In het kustdorp zal het vanwege coronamaatregelen minder gezellig zijn en het zwembad is vast gesloten, maar dat hoeft volgens mijn vader en moeder geen bezwaar te zijn om het weekend door te laten gaan.

Nu mijn ouders allebei zijn hersteld van een lichte vorm van corona, denken ze dat het veilig is. Ook mijn broer ziet geen bezwaren: hij trekt zich sowieso weinig aan van coronaregels. Zo heeft hij lak aan mondkapjes en komen er altijd meer mensen bij hem over de vloer dan is toegestaan.

Hij vindt dat ons Paas-uitje door moet gaan, omdat we de familietraditie in ere moeten houden. Hij wijst erop dat de kinderen en onze ouders echt smachten naar het uitje. Daar komt bij dat onze moeder steeds moeilijker loopt, zodat het naar haar idee wel eens de laatste keer zou kunnen zijn dat ze eropuit kan.

Maar mijn man is er fel tegen. Hij werkt in de gezondheidszorg en ziet dagelijks de gevolgen van de corona-uitbraak. Hij kent de strijd van de patiënten die in het ziekenhuis vechten voor hun leven en hij maakt het verdriet van de nabestaanden van dichtbij mee. Daarom vindt hij dat je zo voorzichtig mogelijk moet zijn. Met tien personen uit drie verschillende huishoudens samen in één huis een weekend vakantie vieren is daarom in zijn ogen onverantwoord.

Ondertussen voel ik dat er uit verschillende hoeken druk op me wordt uitgeoefend. Aan de ene kant verlangt mijn familie naar de gezelligheid, aan de andere kant wijst mijn man op de risico’s. Mijn broer riep al dat mijn man en ik dan maar thuis moeten blijven, maar ook dat vindt mijn man niks, omdat we daarmee volgens hem de kinderen in gevaar brengen. Ik wil niet dat we hierdoor ruzie in de familie krijgen. Hoe komen we hier uit?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.